Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A japán gésák igazi arca

2010.09.08. 11:34 Qeki

 

A gésa tradicionális, japán szórakoztató művész, aki jártas a különböző művészetekben, mint a zene, a tánc vagy a teázás. A gésák először a 11. században jelentek meg Japánban, ekkor még a hivatás művelői férfiak voltak, akiknek feladata a kurtizánok (oiran) és partnereik szórakoztatása volt. Az első női gésák a 17. században jelentek meg, akiknek a feladata továbbra is a szórakoztatás volt. Megjelenésüket államilag szabályozták, ami azt jelentette, hogy kimonójuk övét (az obit) a hátukon kellett megkötniük, ezzel is jelképezve, hogy az oiranokkal szemben (akik elől kötötték meg az obit), nem testükkel szórakoztatnak. Hajviseletüket és sminkjüket is egyszerűbben kellett kialakítaniuk, mint az oiranoké volt.
A gésák szolgáltatásai kizárólag a gazdag arisztokraták számára volt elérhető. A gésák a legmagasabb szinten sajátították el a japán művészeteket. Eleganciájuk, szépségük, vonzerejük és magas műveltségük miatt előkelő társadalmi pozícióban voltak. A magas szintű kultúrával rendelkező világot, melynek részei a gésák, karjúkainak nevezik („a virág és fűzfa világ”).


A gésák képzése már nagyon fiatalon elkezdődött, hogy tökéletes szinten elsajátíthassák a művészeteket. Hagyományosan 6 évesen, 6 hónaposan és 6 naposan kezdték el a tanulást, ami hosszú éveken át tartott számos lépcsőfokot megjárva. Egy gésa taníttatása rengeteg pénzbe került, melyet a gésaház (okija) fizetett, aminek összegét a gésa későbbi keresetéből törlesztett. Természetesen sokak nem önszántukból lettek gésák, hanem mivel szüleik nem tudták eltartani őket, beadták egy gésaházba jobb sors reményében.
 

 

Fontos megjegyezni, hogy hagyományosan a gésának volt egy pártfogója (danna), általában egy gazdag féri (akár nős is lehetett), aki a gésa képzésének költségeit állta. A gésa és dana között akár szerelmi kapcsolat is lehetett, de sosem az anyagi támogatásért cserébe, a gésa privilégiuma maradt, hogy arról döntsön ki lesz a szeretője.

A japán kultúrát felületesen ismerők téveszméi, hogy a gésák prostituáltak voltak, ez a kialakult nézőpont két okra vezethető vissza. Az egyik ok, hogy összetévesztik őket a "kurtizánokkal" az oiranokkal, melyekből a gésák továbbfejlődtek. A másik megtévesztést azok a második világháború idején prostituáltként megjelenő japán nők, az úgynevezett "gésa lányok" jelentették, akik kizárólag amerikai katonákat szolgáltak ki és a gésák kinézetét imitálták.
 

Tehát fontos leszögezni egy hivatásos gésa sosem nyújtott pénzért szexuális szolgáltatást, céljuk csupán a vendégek szórakoztatása, a művészetekkel (zene, tánc, ének) és beszélgetéssel, némi flörttel, de ennél több kizárólag szabad akaratból valósulhatott meg.
 

Ám volt egy nagyon vitatott része a gésa létnek, ez pedig a mizuage ceremónia avagy a szüzesség elvesztése. A gésa jelölt mizuagéjára a gésaház vezetőjénél lehetett licitálni azoknak a férfiaknak, akit a gésa kiválasztott és megajándékozott egy ekubu nevű süteménnyel. A mizuage ceremónia nem számított prostitúciónak a gésák részéről, a hatalmas összeg további életüket és taníttatásukat fedezte.

Ez képezheti vita tárgyát, hiszen manapság sokszor halljuk, hogy egy-egy lány szüzességéért hatalmas összegeket kér, jövőjének biztosítása érdekében.
 

A gésák népszerűsége gyorsan nőtt és az oiranok 1750-re szinte teljesen eltűntek. A gésák aranykorukat a 19. század végén, 20. század elején élték, amikor fontos társadalmi pozícióba kerültek. Gésának lenni magas rangú tisztség volt, szemben az átlagos japán nőkkel. Az 1920-as, 30-as évekre a japán társadalom fenyegető veszélynek tartotta a mesterség gyakorlóit (ekkor még szerte japánban kb. 80 ezer gésa volt), a 40-es évekre törvénytelennek nyilvánították a gésa -hivatást és gyári munkára kötelezték őket. A második világháború alatt az álgésák (Geisha-lányok) megjelenésével, a megváltozott értékrend miatt számuk tovább csökkent. Míg az 1970-es években még 17 ezer gésa volt szerte Japánban, addig mára mintegy ezren élnek Oszakában és Kiotóban. Manapság gésákkal csak előkelő éttermekben, teaházakban találkozhatnak az emberek, ami nem olcsó mulatság. Egy este akár 1000 dollárba is kerülhet, minél idősebb egy gésa annál drágább a szolgáltatása.
 

The changing world of Japan's Geisha from Matthew Allard on Vimeo.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr862279956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roadrunner 2010.09.12. 18:39:19

Szoval kurvak csak tobbet kertek....

sebi77 2010.09.22. 20:32:02

"A gésák népszerűsége gyorsan nőtt és az oiranok 1750-re szinte teljesen eltűntek." Két lehetőség van:
A: 1750-ben megszűnt a prostitució Japánban.
B: mégiscsak kurvák voltak.

Katzeryn 2011.01.16. 13:43:47

Úristen nem igaz hogy ennyire előítéletesek vagytok, és nem vagytok képesek belegondolni mit is jelent ez az egész. Egy gésa NEM kurva. A gésák NEM kurtizánok. Ők a tudásukat adják el, nem pedig a testüket. A gésák hosszú hosszú évekig tanulnak, hogy MŰVELTEK legyenek, tudjanak társalogni, jártasak legyenek a művészetekben, stb. Egy kurváról kötve hiszem, hogy ez elmondható, de elég baj, hogy ti is azon az értelmi szinten vagytok. -.-"

miss mazo 2011.04.26. 12:27:46

köszönjük, hogy kimásoltad a Gésa emlékirataiból a vonatkozó részeket...

Buku3 2013.02.11. 20:37:07

Az oiranok nem azért tűntek el, mert a gésák átvették a szerepüket, hanem azért, mert a férfiak hozzáállása a szórakozáshoz megváltozott. (Amellett, hogy volt egy időszak, amikor a prostitúció tiltott volt Japánban.)

A férfiak rájöttek, hogy nem csak disznó módra (nők lábai között) lehet szórakozni , hanem lehet az egy zene hallgatása, tánc nézése, beszélgetés és teázás. Ez a társadalmi változás okozta, hogy a férfiak inkább a művészetekben jártas gésákat és nem a prostituált oiranokat keresték fel.

Íme egy rövid videó arról, hogy a gésák hogy szórakoztatnak (a videó elején van róla szó):
www.youtube.com/watch?v=qd0qZPW23Xo

Egyébként ezt a videót a BBC készítette, érdemes az elejétől (www.youtube.com/watch?v=KrDGTUm2vBc) megnézni ezt a hat részből álló videót.

Ajánlom egyébként olvasmányként Liza Dalby: Gésa című könyvét. Ő volt az első amerikai, aki gésaként dolgozott Japánban, igaz történet.

Végül pedig gratulálok azoknak, akiknek az értelmi szintje csak odáig terjed, hogy pénzért szex = kurva. Régen (kb. 50-60 évvel ezelőtt, és még régebben), a gésákat rabszolgaként adták-vették. Nem önszántukból lettek azok. De a japán vallások (buddhizmus és konfucianizmus) miatt elfogadták, hogy nekik ez a sorsuk. A szüzességüket azért kellett elveszteniük, mert szűz lány nem lehetett gésa, mert a szűz lányt nem tekintették nőnek. Ebből alakult ki a mizuage hagyománya, amikor szintén csak nem saját akaratából, hanem a teaház kényszerítette rá, és a pénzből szintén csak nem látott egy garast sem.

A prostituált azért fekszik le a klienssel, hogy HASZNOT szerezzen. A gésa azért, mert eladták. (életében másodjára)

Buku3 2014.01.26. 09:54:31

Bár mostanában hogy egyre többet olvasok a gésákról, az is kérdéses, hogy a mizuage úgy működött-e, ahogy az a gésa emlékirataiban szerepel. Iwasaki Mineko volt gésa leírásából pl. az tűnik ki, hogy a licitálás az igazi prostituáltaknál volt szokás, nem a gésáknál. Mellesleg Dalby is arról ír, hogy ez az egész inkább az okászan választása alapján történt. Bár ki tudja... biztos ahány ház, annyi szokás. Mindenesetre a licitálás nem volt egy általános jelenség.
süti beállítások módosítása