Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Buzkashi - lovaspóló döglött kecskével

2010.09.17. 16:01 Qeki

Mai poszt központjában ismét a kecskék állnak, de elég bizarr módon.


 

Közép-Ázsia számos országában pl. Kirgizisztánban, Afganisztánban nagy népszerűségnek örvendő sport a lovaspólóhoz hasonlító buzkashi. Ahány ország annyiféle név és szabály, de lényegét tekintve mindegyik hasonló. A lovaspólóhoz annyiban hasonlítható a játék, hogy a játékosok lóháton ülnek, de van egy hatalmas és igen bizarr különbség, ez pedig a labda, mert itt a labdát egy döglött kecske helyettesíti.


 

A játékot anno akár kétszáz fős lovascsapatok is játszották, melynek célja az volt, hogy az ellenfél falujából ellopják a döglött kecskét és hazavigyék a saját falujukba lehetőleg egyben. A modern változatban többnyire (különböző változatok vannak) két futballpályányi területen játsszák, csapatonként 12 lovassal. A cél pedig, hogy az autógumikból kirakott körbe vagy egy „gólvonal” mögé minél többször juttassák el a tetemet.

Szabályok szinte nincsenek, a halott állat megszerzéséért bármi bevethető: rúgás, ütés, lökés. Régebben az egész állat testét használták, ma már többnyire levágják a fejét (néha a végtagokat). A játék igen jó kondíciót kíván meg a játékosoktól, a közel 30 kg-os tetemeket ugyanis fél kézzel kell tartaniuk miközben másik kézzel a lovat irányítják.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr232303450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maylo · http://www.flickr.com/photos/mayloka/ 2010.09.17. 18:50:49

Háború idején ezt az ellenség megkötözött katonáival is szokták játszani, gyakran halálig.
süti beállítások módosítása