Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Különös temetkezési szokások

2010.11.01. 10:45 Qeki

A temetkezésnek minden korban, kultúrában és vallásban megvannak a kialakult szokásai. Ezek közül gyűjtöttem össze néhányat természetesen a teljessége igénye nélkül. 

 

Múlt

Talán a világ legnagyobb és legtitokzatosabb temetkezési helyszíne a Gízai fennsíkon fekvő Nagy Piramis és a további több ezernyi sír, melyek megszámlálhatatlan turista mellett, sok tudóst: régészt, történészt, matematikust, csillagászt vonzottak. A Nagy vagy Kheopsz Piramis az ókori világ hét csodájának egyike és az utolsó, ami fennmaradt. Az egyiptomiak a fáraók temetkezési helyéül építették a piramisokat.

 

A bonyolult temetési szokásokról az ókori egyiptomiak úgy vélték, hogy biztosítja a halhatatlanságot a túlvilágon, így élelmet, ékszereket, bútorokat, fegyvereket stb. is elhelyeztek a piramisok kamráiban. A Királyok Völgye 60 sírt és 120 kamrát rejt, mely az egyiptomi Újbirodalom királyainak fő temetkezési helye volt.

A függő koporsós ősi temetkezési szokás Ázsiában volt gyakori, Kínában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. Hogy miért és hogyan tették ezeket a koporsókat a sziklaoldalakba az kiderül egy korábbi posztból.

 

A vikingek életének meghatározó része volt a tenger, így a temetkezési szokásaik is a vízhez köthetők, ami törzsenként változott. Legtöbbször hajójára fektették az elhunytat ékszereivel és fegyvereivel, majd vízre bocsájtották és fáklyával vagy égő nyílvesszővel meggyújtották a hajót.


Az 1950-es évekig egy pápuaúj–guineai törzs temetkezési szokásai közé tartozott a kannibalizmus, a holtest nagy részének elfogyasztása. Ám egy kuru nevű súlyos idegrendszeri betegség ütötte fel a fejét a fore törzsben,ami egészen addig jelent volt, míg fel nem hagytak ezzel a rituáléval.

 

Jelen


A buddhisták számára a halál csak az egyik életből való átmenet egy másikba. Tibetben a talaj helyett magaslati pontokra helyezik ki a holtesteket, liszttel és tejjel mosdatják át, hogy az állatok főleg a keselyűk minél jobb ízűen fogyasszák, így tulajdonképpen az egekbe kerülnek halottaik.


A hindu vallás híveinek egyik legszentebb helye a Gangesz partján fekvő Varanasi (Benáresz). Hitük szerint, akiknek testét itt hamvasztják el és a Gangesz vízébe szórják, örök megváltást nyernek. Ennek következtében sok idős és haldokló zarándokol el ide, hogy itt töltse utolsó napjait. A hamvasztást a Manikarnika Gháton végzik, mely a legszentebb hely a városba. A hindu temetési szertartást, mely a szabad ég alatt zajlik az indiai társadalom legalsó kasztjába tartozó asprisják végzik, akik itt nagy tiszteletnek örvendenek.

 

Az iszlám vallásúak nem használnak koporsót és elvetik a hamvasztást és a konzerválás módjait is. Hallottaikat szentelt vízzel megmosdatják, vászonlepedőbe csavarják, és lehetőleg még aznap eltemetik, jobb oldalukra fektetve arccal Mekka felé.

Talán jelenleg az egyik legbizarrabb szokás az Indonéziához tatozó Sulaweshi szigetén zajlik. Az elhunytak ugyanis, addig az otthonukban maradnak, amíg elvégzik a temetés előkészületeit, ami akár több hét is lehet. Ez idő alatt az elhunyttal úgy bánnak, mintha csak beteg lenne, az asztalhoz ültetik és mindennap ételt tesznek elé. A gyászszertartás alkalmával hatalmas dínomdánomot csapnak, melynek csúcspontjaként bivalyokat áldoznak fel, ami hatalmas költséggel jár.

 

Jövő

A modern kor és a technikai vívmányok is tartogatnak jó néhány új lehetőséget.

Azok, akik nem hívei a hamvasztásnak, de környezettudatosak, Amerikában már választhatnak egy újfajta temetkezési módot. Ennek során a testet, koporsó helyet egy biológiailag gyorsan bomló lepelbe csavarják és egy öko-temetőben helyezik végső nyugalomra. A természetesség jegyében a sírkő helyett a hozzátartozó egy fát ültethet szerettei emlékére.

 

A houstoni Space Services cég akár a világűrbe földkörüli pályára is állítja az elhunytak hamvait. A szertartások ára a hamvak mennyiségétől függően változik - 1g (950 dollár), 7g (5300 dollár) egy igazi űrtemetés (12500 dollár). A családtagok jelen lehetnek a rakéta startjánál, később az űrbéli szertartást megörökítő videó felvételt kapják meg emlékül.


Szintén egy szokatlan és új keletű módja a "temetkezésnek"a gyémántkészítés. Egyre több cég foglalkozik (Amerikában, Svájcban stb.) azzal, hogy a hamvasztás után mesterséges úton gyémántot készítenek, így, ahogy ők fogalmaznak, a legszebb formában maradhat velünk szerettünk.


Az Internet begyűrőzött a temtekezés világába is, ugyanis az Egyesült Államokban található Syracuse-ban működő online temetkezési vállalkozás, élőben, webkamerák segítségével közvetíti a temetéseket, azon rokonoknak és ismerősöknek, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak részt venni személyesen a szertartáson.
 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr242413131

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Toraja temetési szertartás - áldozati bivallyal és tau-taukkal 2012.11.02. 11:06:12

Celebesz vagy ahogyan ma nevezik Sulawesi az indonéz szigetvilághoz tartozik. Az itt élő emberek a mai napig megőrizték ősi kultúrájukat és egyedülálló halottkultuszukat. Sulawesin hatalmasra növő bambuszligetek, teraszos rizsföldek, zöld fenyvesekkel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása