Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Az utolsó matriarchátus társadalmak egyike, ahol a nő az úr

2010.11.13. 13:57 Qeki

Kína délkeleti csücskében a festői szépségű Lugu tó partján egy eldugott falu, Luoshi ad otthont az egyik utolsó matriarchátus társadalomnak a moszóknak (mosuo). A hegyekkel körülvett tavat nemcsak panorámája miatt keresi fel a sok-sok turista hanem, hogy betekintést nyerjenek ebbe a különös világba.

 

A faluban éppen ezért népviseletben járnak és szívesen osztják meg az érdeklődőkkel tradicionális életük mozzanatait. A mindössze 500 lelkes falucskában a nők kezében van a hatalom, a férfiak csak alárendelt szerepet játszanak.
A férfiak végzik a nehéz fizikai munkákat, a nők igazi üzletasszonyok, de emellett földjeiken is dolgoznak és ellátják a házimunkát. A hagyományok szerint a moszó férfiak nem rendelkeznek tulajdonnal, a föld itt anyáról lányra száll.


 

A párkapcsolatok terén is a nők a dominánsak, a moszó hölgyek maguk választanak párt, többségük monogám, de nem élnek házasságban (még egy fedél alatt sem a férfiakkal), sosem osztják meg földjüket vagy vagyonukat. A gyermekek is édesanyjuk nevét öröklik, nála nevelkednek, az apák csak látogatják őket.


képforrás:flickr.com

A 60-as, 70-es években a maoisták megpróbálták érvényesíteni akaratukat, rájuk erőltetve a férfiközpontú társadalmat és a házasságot, de a moszók ellenálltak. Bármily hihetetlen a férfiak itt nem lázadoznak alárendelt szerepük miatt.
A tradíciók ellenére a közösség nyitott és lépést tart a fejlődéssel, szívesen fogadják a látogatókat. Manapság turisták tízezreit vonzza ez a különös hely, ahol nincs szó a háborúra, sem a börtönre, itt mindenféle erőszak ismeretlen.

 

Ha többet szeretnél megtudni a moszókról, ajánlom Jang Ercsö Namu:Búcsú Tóanyánktól című önéletrajzi ihletésű könyvét.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr72446247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noanoa 2011.01.29. 12:29:04

Qeki, te jártál ott? Vagy csak olvastál róla?

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2011.01.29. 13:02:57

@noanoa: Szia! Sajnos nem, csak olvastam róla!

noanoa 2011.01.30. 08:33:50

Ühüm.... Pedig irigykedni akartam. :))

Én most fejeztem be ezt a könyvet. A Búcsú Tóanyánktól-t. Nagyon érdekes világ, fölbrizgálta a gondolataim. Bár - ahogy a könyv zárószavaiban utalnak is rá - mára a fellendült turisztika és "civilizáció" sokat változtathatott a hagyományokon.

Azon elgondolkodtam, hogy vajon hogyan küszöbölték ki a "vérfertőzés" kérdését, ha ennyire ismeretlen volt a gyerekek előtt, hogy ki az apjuk? Ráadásul a népesség kis száma miatt a "beltenyészet" még intenzivebb.

Jó lenne világot látni!..... :)))
süti beállítások módosítása