Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Redwood, az óriások földje

2011.01.06. 11:01 Qeki

A kaliforniai Redwood Nemzeti Park 1968. január 1-jén jött létre azzal a céllal , hogy a világon egyedülállóan csak itt élő parti mamutfenyők példányait megóvja. A  különleges óriások nemcsak hatalmas termetük, hanem hosszú életük (kb. 1500 év) miatt is figyelemreméltóak.

 

A Föld legmagasabb fái itt élnek a nemzeti park területén, mint a  115,55 méteres Hyperion, a 112, 77 Sztratoszféraóriás vagy a 112, 11 méter magas "Tall tree", melynek törzsátmérője 13,5 méter.

 

A parti mamutfenyő hajdanán, több millió évvel ezelőtt az egész mérsékelt égövben elterjedt volt, de még néhány pár száz évvel ezelőttig Kalifornia csendes-óceáni partjainál egy 700 km hosszú és 20 km széles erdősáv húzódott. A kemény, vörös színű faanyag rendkívül értékes volt, így a telepesek megjelenésével, a fakitermelés miatt az évszázadok alatt mai méretére, mintegy 455 négyzetkilométernyire zsugorodott az erdő területe.

 

Számukra ma a legnagyobb veszélyt az éghajlatváltozás jelenti. A parti mamutfenyők életében központi szerepet tölt be a Csendes-óceán hideg vize és a kaliforniai szárazföld belsejéből áramló meleg levegő találkozásakor keletkező köd, mely segít a vízveszteség pótlásában. Azonban a ködös órák aránya folyamatosan csökken, mely főleg a facsemeték túlélésére van negatív hatással.

Ha megnézed ezt a fantasztikus videót az óriások földjén érezheted magad.

 

Growing is Forever from Jesse Rosten on Vimeo.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr382564524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása