Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hallstatt utánzat épül Kínában

2011.06.21. 07:28 Qeki

Sok kínai utánzattal, hamisítvánnyal találkozhatunk a világban, ha ruhákról vagy műszaki cikkekről van szó. Na de, hogy egy egész várost lekoppintsanak?!

 

Ausztria egyik legszebb települése Hallstatt, az azonos nevű tó partján, hegyek ölelésében fekszik. A festői környezetben elterülő városka építészeti képe miatt az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült. A népszerű turistalátványosság annyira megtetszett a kínaiaknak, hogy Kínában felépítik pontos mását, mely elit lakóparkként és szórakoztató központként fog funkcionálni. A beruházó, Kína legnagyobb fémkereskedő cégének, a China Minmetalsnak a leányvállalata, a Minmetals Land Ltd.

Kiderült, hogy a kínai cég szakemberei, már évek óta rendszeres látogatói a városkának és a helyszín feltérképezésén dolgoznak. A tervek olyannyira komolyak, hogy április elején megkezdődött az építkezés a hongkongi határtól 100km-re északra fekvő Hujcsou városban. A szerzői jogi problémák elkerülése érdekében, az eredeti hallstatti épületek tükörképeit építik fel Kínában.

A helyiek mindössze néhány napja értesültek a kínai tervekről és igen rossz néven vették, hogy a kínai szakemberek már jó ideje titokban kémkednek a városban.  A hallstattiaknak azonban nincs okuk aggodalomra, a kínai helyszínt elnézve, ahol mindössze egy kisebb tavacska és néhány domb áll a rendelkezésre, tehát ha az épületeket sikerül is lemásolni a természetet nem tudják odavarázsolni, sem a több évezredes kultúrát.

Hallstatt made in China!

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr393002060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zerge gorilla 2011.06.21. 12:18:57

"...tehát ha az épületeket sikerül is lemásolni a természetet nem tudják odavarázsolni, sem a több évezredes kultúrát."

A több évezredes kultúrát nem értem... Tudomásom szerint többezer éve Európában még legfeljebb barbár törzsek kergették egymást körbe-körbe. Na jó, létezett egy Római birodalom is, annak a határvidéke elérhetett a mai Hallstattig.

magnesito 2011.06.21. 14:01:16

szerintem a szerző arra gondolt, hogy az európai expert több évezredes kultúrát nem...

Félőrült 2011.06.21. 14:37:02

Nem értem. Kínának egyedülálló a kultúrája, többek között az építészete is. Marhajól lehetne a tradicionális kínai építészetet és a modern építészetet ötvözni, ezzel alkotva v.mi hagyományosat és modernet is egyben.
Minek másolják le ezt a várost??? Mi abban a pláne???

Ugyanez a kínai Hösök tere is: miért nem kínai történelmi alakokat formáztak meg? Volt egy rakat császáruk.

Tényleg nem értem ezt a másolási mozgalmat.

Globetrotter2014 2011.06.21. 16:05:13

Nem éretm mire fel a cirkusz? Az Amerikaiak számtalan híres hellyel megcsinálták ezt (maga Las vegas is ilyen), de annakm idején a nyaralás közben ahol lehet ipari kémkedő japán túrista is hírhedt kategória volt. Idő kérdése hogy ez mikor jön el...

ZboroKrisz · http://artinterior.blog.hu/ 2011.06.22. 10:39:20

hajrá Kína!
ebből a pocsolyából sosem lesz alpesi tó, és szívesen megnézném, hogy a dombokból hogyan faragják ki az Alpok hegyvonulatait. Jó lenne erről majd poszt, ha majd készen lesz!
süti beállítások módosítása