Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Sakura a virágzó hagyomány

2012.04.01. 12:16 Qeki

A sakura szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti, amely Japán nem hivatalos nemzeti jelképe. A tavasz beköszöntének, a természet újjászületésének egyik szimbóluma a cseresznyefák virágzása. A virágok óriási vattacukorként a fehértől a pinken át pompáznak a fák tetején.


 

A cseresznyevirág Japánban a természet mulandóságát jelenti, hiszen a virágzás nagyon rövid idő alatt lezajlik, a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét testesíti meg. Egy hagyomány kötődik magához a virághoz is, úgy tartják akire ráhull, azt szerencse és boldogság éri.

A cseresznyefa virágszirmait hullató ünnepe egyben az életét hősként feláldozó katonák ünnepe is!

 

A cseresznyefák virágzása a déli fekvésű, szubtrópikus éghajlatú szigeten, Okinawán már január végén megkezdődik, míg északon, Hokkaidon csak késő májusban. A kettő között a nagyobb városokban, mint Tokió, Kyoto vagy Osaka, általában március végén, április elején borulnak virágba a fák.

Tavasszal elborítja a fákat a hófehér vagy világos rózsaszínű sziromtenger. Japánban számos cseresznyefajta van, a leggyakoribbat Somei Yoshino-nak hívják, amelynek a virága szinte teljesen fehér, csak a száránál van egy egészen enyhe rózsaszín árnyalata.

 

A nevét  Somei faluról kapta, itt kísérletezték ki a XIX. században. A cseresznye virágzásának látványosságát az is kiemeli, hogy még a lombfakadás előtt nyílnak a virágok és óriási, tömött virágrügyek, kibomlott gyönyörű virágok borítják a kopár vesszőket. A sakurákat csak szépségük miatt nemesítik, díszcserjék!

A cseresznyevirágzásban való gyönyörködés, a fák alatti ücsörgés külön tradíció, ünnep. A virágnéző ünnepségeket (hanami) országszerte megtartják, a cseresznyevirágzás idejétől függően kisebb-nagyobb időbeli eltérésekkel. A hanami lehet egy séta a parkban, hagyományosan azonban piknik a fák alatt.


Az éjszakai hanami a yozakura, csodálatos élményt kínál!
A parkok közül néhány, ahol cseresznyefák százai alatt sétálhatunk:


Tokió-Ueno Park, Shinjuku Gyoen,Chidorigafuchi


 

Fuji öt tó -Chureito Pagoda



Kiotó-Maruyama Park, Hokkaido-Goryokaku Fort , Yokohama-Sankeien Garden

Yoshinoyama (Yoshino hegy): A leghíresebb virágnéző hely, ahol  kb. 30000 fa virágzik egyszerre.

A második  Myogi-hegy déli lejtőin található "Sakura-no-Sato", amit leginkább "Cseresznye-falva"-nak lehetne fordítani, és több mint 15 ezer fa virágzásában gyönyörködhet az idelátogató.


A sakura nagyon sok művészeti alkotás témája, rengeteg vers és dal örökíti meg, stilizált ábrázolása látható a japán falikárpitokon és festményeken.

Washington 1912-ben 3020 cseresznyefát kapott a tokiói polgármestertől, a két ország barátságának jelképeként.

A Japánból kapott fákból mára alig nyolcvan maradt meg, de a többi helyére folyamatosan új fákat ültetnek a Potomac folyó partjára, hogy biztosítva legyen a lenyűgöző látvány.


  

Ez évben ünneplik a 103. évfordulóját az 1912-es japán ajándék cseresznyefáknak. A minden évben kora tavasszal megrendezett Cherry Blossom Festival-on kb. egymillió ember vesz részt. A koncertekkel, felvonulásokkal és egyéb kulturális eseményekkel tarkított fesztiválnak már több mint ötven éves hagyománya van.

2015. március 20 - április 12.  



 

Az ELTE Füvészkertben is több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, a hanamihoz kapcsolódik. 2015. április 11-12.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr984353639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.04.02. 11:52:56

Nagyon szép, de azért a tömeget érdemes figyelni! Borzasztó! ;)

anna333 2012.04.02. 20:10:37

Gyönyörű. Romantikus. Egyik hétvégén elmegyek a Fűvészkertbe.

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2012.04.02. 21:27:31

@mulire93: A sakura díszcserje, nem hoz termést!

kerdesek05 2012.04.02. 21:34:30

magyar honban nem lehetne meghonosítani?

MrKiraly 2012.04.03. 04:22:40

Volt szerencsem resztvenni 'hanami'-n Tokyoban es 1 eletre szolo elmeny volt. Alig varom hogy visszamehessek.
süti beállítások módosítása