Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hogyan alakul át a világtérkép a tengerszint növekedés következtében?

2013.11.24. 14:16 Qeki

A globális felmelegedés égető probléma, ami a Föld minden lakóját érinti. Szakmai berkekben is vitatott, hogy
bekövetkezik-e, és ha igen mikor a sarki jégsapkák teljes eltűnése. Az alábbi adatok nyílvánvalóan csak becslések, de mindenképpen elgondolkoztatóak. A National Geographic közelmúltban tette közzé ezeket az interaktív térképeket, melyek bemutatják, hogyan alakulhat át bolygónk felszíne, ha minden jég elolvad. A képeken jól látható, hogy a tengerszint emelkedésével hogyan tűnik el a szárazföld egy része.

nationalgeographicrisingseas4.jpg

New York, San Francisco, London, Velence, csak néhány azon városok közül, melyek az olvadás hatására víz alá kerülhetnek. Eltűnhetnek a térképről Amerika partvidéki részei, Észak-Európa óriási szakaszai akárcsak Észak-Kína, vagy olyan szigetországok, mint Indonézia és a Fülöp-szigetek. Ausztrália belsejében pedig egy hatalmas tó jöhet létre.
Az előrejelzések szerint a Föld jelenlegi 14,4 Celsius-fokos átlaghőmérséklete 26,6 fokra emelkedhet, a tengerszint magassága pedig akár 65 méterrel is megnőhet. Az átlaghőmérséklet nagy mértékű növekedése pedig olyan forró klímát eredményezne a Földön, amilyen utoljára 30 millió éve volt, ez lenne az eocén óta az első jégmentes időszak.

nationalgeographicrisingseas1.jpg

nationalgeographicrisingseas2.jpg

nationalgeographicrisingseas6.jpg

nationalgeographicrisingseas3.jpg

nationalgeographicrisingseas5.jpg

nationalgeographicrisingseas4.jpg

nationalgeographicrisingseas7.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr235652730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szent-Királyi István 2013.11.27. 06:36:15

Az a 65 m emelkedés túl soknak/magasnak tűnik.. Pontos az a számítás?? Hány köbkilométer az összes jég?? (1 km3 jég kb 15 km2-en emeli meg ennyivel a vízsztintet.. )
süti beállítások módosítása