Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Biciklisbarát városok Európában

2010.04.22. 09:27 Qeki

A Föld napja alkalmából fedezzük fel a Európa bicikli barát városait. A 19. században feltalált eszköz 100%-osan környezetbarát, megfizethető és használata még egészséges is (főleg ha nem a városban tekerünk). Ma közel egymilliárd kerékpárt használnak világszerte, ez kétszer annyi, mint amennyi autó van a világban.

Amsterdam-bike-and-canal.jpg
 

Párizs, Franciaország


Párizs nemcsak az egyik legromantikusabb város, de a legforgalmasabb is Európában.  Remek lehetőség a város megismerésére a biciklis városnézés. Párizs ugyanis a világ legnagyobb nyilvános kerékpárkölcsönző hálózatának, a Vélib-nek (a bicikli- vélo és a szabadság-liberté szavakból), tulajdonosa. A 2007-ben indított program keretébe a város 1450 pontján 20.000 kerékpárt használhatunk az első 30 percben ingyenesen.
 

Berlin, Németország


Berlin, Németország fővárosa és kulturális központja és Európa második legnagyobb városa. A lakosság kevesebb, mint 50%-anak van saját autója, így a kerékpáros közlekedés fontos szerepet tölt be a város életében. Berlin kerékpárút rendszere rendkívül fejlett - a kerékpáros forgalom teszik ki a teljes forgalom 13%-t, a városhatóságok további célja, hogy ez a szám 2010-re elérje a 15%-ot. Akár Koppenhágába is áttekerhetünk, ugyanis a két várost közvetlen kerékpárút köti össze.
 

Trondheim, Norvégia


Trondheim, Norvégia harmadik legnagyobb városa, hegyes-völgyes területen fekszik. A bringázás megkönnyítés érdekében egy szuper találmányt működtetnek – egy kerékpár liftet, mely egy sífelvonóhoz hasonlóan működik. Ez az újszerű megoldás valóban nagy segítséget jelent a kevésbé sportos biciklisek számára is. A városlakók mintegy 18%-a használja napi szinten biciklijét iskolába vagy munkába járáshoz.
 

Koppenhága, Dánia


Kerékpározás Koppenhágában egy kulturális dolog, számos város követve példáját hasonló kerékpáros infrastruktúra kiépítésébe kezdett. A dánok egyharmada (32%-a) biciklivel jár dolgozni. ingázik dolgozni a kerékpárt, és segítségével a város kiterjedt kerékpársáv sima és egyszerű.  A zord időjárási körülmények, mint a szél, eső és hó sem zavarja a kerékpáros használókat, hogy egész évben biciklire pattanjanak. A városban működik egy ingyenes kerékpárkölcsönző rendszer, mely némi letéti díj (20 korona) ellenében kerékpárt biztosít. Elsőként a világon a Nemzetközi Kerékpáros szövetség Koppenhágát választotta Bike Citynek!
 

Amszterdam, Hollandia


Amszterdam, Hollandia fővárosa egyben a kerékpározás fővárosa is. A forgalom több mint 40%-át a kerékpárosok teszik ki, ez körülbelül 0,5 millió kerékpárost jelent. A társadalom valamennyi csoportja használja ezt a közlekedéséi formát, a diákoktól az üzletemberekig. Amszterdam hihetetlenül fejlett kerékpáros úthálózattal rendelkezik, amihez természetesen számos biciklimegőrző, parkoló is kapcsolódik, melyek közül a legnagyobb a 2500 kerékpár tárolására alkalmas parkoló Amszterdam fő pályaudvara közelében.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr951941903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.05.30. 16:40:29

De jó lenne egyszer egy ilyen cikkben mint jó példa megjelenni Budapesttel!
süti beállítások módosítása