Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hogyan fékezzük meg az olajszennyezést? - zöld módszerekkel

2010.05.06. 10:59 Qeki

A Mexikói-öbölben 2010. április 2o-án robbanás történt és tűz ütött ki a British Petroleum (BP) egyik olajfúró tornyán a Deepwater Horizon-on, két nap múlva a torony elsüllyedt, azóta pedig folyamatosan napi 800.000 liter olaj ömlik a tengerbe.

Alapvetően két problémával állunk szemben, egyrészről meg kell állítani az olaj további kiáramlását a tengerbe, másrészről a már meglévő olajfoltot kell semlegesíteni és megvédeni az élővilágot az olajszennyezéstől. Előbbi esetben a legnagyobb problémát az okozza, hogy mélytengeri olaj fúrótorony révén 1500 méteres mélységből tör fel az olaj, így a megközelítés igen nehéz. A BP távvezérlésű tengeralattjárók segítségével próbálta megakadályozni az olajfolyást eddig sikertelenül. Legújabb ötletként felmerült, hogy egy csaknem száz tonnás beton-acél olajfogó kupolát helyeznének a sérült csövekre, majd ebből egy tankerbe pumpálnák az olajat. Másik lehetőségként a BP másodlagos fúrásokat végezne és ezen keresztül a felszínre hozná az olajat, de ennek kivitelezése akár hónapokig is eltarthat.


Mivel az olaj könnyebb, mint a víz, ezért a víz tetején úszik, így a tengeri áramlatok és a szél következtében nap, mint nap nagyobb terülteket hódít el. Az eddig felszínre került olajat minden rendelkezésre álló eszközzel próbálják megállítani, nehogy partot érjen (olajfolt felgyújtása, illetve különböző eszközökkel szűrik, fölözik a tenger vizet). Hagyományos kémiai szereket is használnak, mint a felületaktív anyagok melyek diszpergálják, eloszlatják az olajat, illetve olyan kémiai ágenseket, melyek az olajban található molekulákhoz kapcsolódva segítik lebontani azt.
Az olaj már kis mennyiségben is megakadályozza a vizek természetes oxigénforgalmát így a légzésre és a fotoszintézisre egyaránt káros hatást fejt ki. Az olaj szerves oldószer és méregkeverék, rátapadva a madarak tollára, megszünteti vízhatlanságukat, ennek következtében kihűlnek, így repülni sem tudnak. A madarak megpróbálják megtisztítani magukat az olajtól ekkor azonban bekerülve szervezetükbe, szétroncsolja belső szerveiket. Ezek mind együttesen pedig a pusztulásukhoz vezetnek. Természetesen az összes tengeri élőlény hasonlóan reagál az olajszennyezésre. Mostanra már nemcsak a tengert fenyegeti az ökológiai katasztrófa, hanem a partimenti és a Mississippi deltájának élővilágát is.
 

Íme, néhány "zöld megoldás", hogyan állítsuk meg az olajfolt terjedését anélkül, hogy tovább rombolnánk a természetet.


Egy kis norvég cég kifejlesztett egy szuper nedvszívó ökológiai tőzeget, mely képes a vízfelszínen úszó olaj felszívására. Bár még nem próbálták ki tengeri körülmények között nagy reményeket fűznek hozzá.
 

Egy San Franciscó-i székhelyű non-profit cég ötlete(Matter of Trust) alapján kutya, macska és egyéb házi kedvenc szőrét illetve használt harisnyákat adományozhatunk a szervezetnek, akik ezekből szivacsszerű dolgot hoznak létre, melyek pillanatok alatt magukba szívják az olajat.
 

Nem új ötlet a hajból készült szőnyeg. Először 2007-ben a San Francisco-öbölben a Cosco Busan nevű dél-koreai tartályhajó balesetekor használták a tengerpart megtisztítására. A haj természetes körülmények között a vízből és a levegőből is megköti az olajat, tehát úgy működik, mint egy szivacs. Ezeket a lábtörlő méretű szőnyegeket helyezik el a part mentén, majd amikor a szőnyeget átitatta az olaj laskagomba kerül a szőnyegre, ami kb. 12 hét alatt lebontja az olajat. A szervezet (Matter of Trust), az egész világra kiterjedő hajgyűjtésbe kezdett.


Bioremedációnak nevezzük azt a folyamatot melynek során, a természetes módon jelenlévő mikroorganizmusok képesek a kőolajban levő szénhidrogéneket lebontani (szén-dioxidra és vízre), így megszüntetve az olajfoltokat.  A mikroorganizmusok műtrágya nélkül természetes élőhelyükön is megkezdik az olaj lebontását, de a műtrágya vagy szulfát hozzáadásával hatékonyságuk megötszöröződik. Azonban van egy negatív tényező méghozzá, hogy a velük táplálkozó élőlények lévén bekerülnek a táplálékláncba, így eljutva az emberig is. Ezt a módszert sikeresen alkalmazták az eddigi legsúlyosabb az 1989-es Exxon Valdez hajókatasztrófa olajszennyezésénél is, amikor műtrágyát szórtak ki a Prince William öbölben, hogy elősegítsék a természetesen is jelenlevő baktériumok szaporodását.

forrás:inhabitat.com



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr201978585

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Olajhelyzet 2010.06.12. 11:52:57

Olajszennyezés a Mexikói-öbölben...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csoka.c 2010.05.06. 16:48:49

sajnos megiszuk az olaj aldasos levet
süti beállítások módosítása