Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Boltkórosok kalauza

2010.06.17. 09:54 Qeki

Néhányaknak a vásárlás felér egy lassú kínzással, válogatni, sorban állni a próbafülkék előtt stb., mások számára ez maga a mennyország; mostani divatos szóval őket nevezzük boltkórosoknak. A legújabb zsákmányuk megszerezéséért nem ismernek lehetetlent és ez messzemenően nem csak a ruhákra vonatkozik.
Először is nézzük meg tudományos szempontból kit nevezünk boltkórosnak.


A boltkórosság, azaz a kényszeres vásárlás közel sem új keletű jelenség, tüneteit már több mint 200 évvel ezelőtt leírták. A legkorábbi „betegek” közé tartozott a francia királyné Marie Antoinette, aki híres volt pazarló ételviteléről és hatalmas összegeket költött el ruhákra. Az 1900-as évektől már, mint pszichés rendellenességet tartják számon. A probléma akkor kezdődik, mikor a vásárlás lesz az egyetlen örömforrás, ellenállhatatlan vágyat ébresztve, hogy minden pénzt, még ami nincs azt is szenvedélyére költsön.
A következőkben megnézzük melyek a legtökéletesebb helyek a pénzköltésre.

 


Az összes „boltkóros“ helyesen dönt, amikor lépteit ideirányítja, illetve megspórolt pénzét erre a nevezetes városra, a divat Mekkájára tartogatja. Hogy melyikre? Ma már szinte a világ összes nagyvárosa rendelkezik olyan híres bevásárló utcákkal, ahol a legnagyobb divatmárkák üzletei sorakoznak. Míg korábban Londonba vagy Párizsba zarándokoltak el a divatbolondok a legújabb kollekciókért, addig ma Japán a legtrendibb ha a divatról van szó. Ám ha nem tudunk, vagy nem akarunk olyan messzire utazni aggodalomra nincs ok, mert London bár az egyik legdrágább város a vásárlás szempontjából, kedvünkre válogathatunk az Oxford Street elegáns üzleteitől, a Top Shop többemeletes áruházán át Notthing Hill egyedi boltjaiig.


Ha drágaköveket pl. zafírt vagy smaragdot szeretnék vásárolni érdemes felkeresni Sri Lankát vagy Thaiföldet, ahol szinte az utcán tudjuk megvenni az értékes köveket, ám hacsak nem vagyunk szakértők érdemes speciális központokat felkeresni, ahol papírral igazolják a kő pontos eredetét. Arany ékszerek vásárlása céljából a legjobb hely az Egyesült Arab Emírségek, ahol már automatából vásárolhatunk aranytömböt. Itt felkereshetjük a világ legnagyobb aranybazárját is. A legkedvezőbb időszak a vásárlásra a téli fesztivál, amikor a nagy kedvezmények mellett még autót vagy lakást is nyerhetünk egy-egy vásárlással. Bűvöletbe ejt a gyémánt csillogása? Akkor irány Izrael, ami a világ gyémántértékesítésének egyik fő csomópontja. A hatalmas komplexumban nemcsak nyers gyémántokat, hanem kész ékszereket is vásárolhatunk. A másik nagy gyémántközpont Amszterdam, ahol lépten-nyomon gyémántcsiszoló műhelyekbe botolhatunk. Ám azzal jó tisztába lenni, hogy honnan is származik a drágakő, nehogy véletlenül egy „véres gyémánt” kerüljön az utunkba.
 

Ha rajongunk az antik dolgokért kitűnő hely számunkra a francia főváros, a Place Vendome környéke vagy Londonban a Camden Market vagy a Portobello, de számos antikvitást áruló üzletet találhatunk a Metro Bond Streeten vagy a Hyde Park környékén is ám ezek drágábbak. A régiségek széles skáláját felvonultató, egyszerűbb, olcsóbb könyvektől az igazi kuriózumnak számító ékszerekig mindenki megtalálhatja szemének és pénztárcájának egyaránt megfelelő kincset.
Nem csak az idő pénz, hanem a mérésére szolgáló márkás órák is, főleg ha a legilletékesebb helyről Svájcból szerezzük be őket. Óriási a választék a legdrágább márkák modelljeiből Zürich és Genf boltjaiban, ahol külön rendelésre is elkészítik a különleges darabokat. Az Arab Emirátusok területén a választék hatalmas, de az árak jóval alacsonyabbak. Azok számára azonban, akik üres pénztárcával „márkás” órát vennének, maradnak a tökéletes kínai utánzatok.

A sort még folytathatnánk... Te hova mennél ha vásárlásról van szó?



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr482088311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása