Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Kliluk, a pöttyös-tó

2010.06.29. 11:17 Qeki

A Foltos vagy Pöttyös-tó Osoyoos város közelében Kanada British Columbia tartományában található. A Kliluk-tó, ahogy az őslakosok hívják, vonzerejét és különlegességét magas ásványi anyag tartalmából adódó megjelenésének köszönheti.


A tó környéke Kanada egyik legforróbb területe, ahol a nyári hőmérséklet rendszeresen eléri a 38 fokot, így nyáron június közepétől szeptember közepéig, mikor a magas hőmérséklet következtében a párolgás miatt az ásványi anyagok kikristályosodnak, és a víz elpárolog, gyalogutak jelennek meg. Ezek kötik össze a több száz különböző méretű és mélységű medencét, "foltot”, melyek a különböző ásványi anyag kombinációk következtében más és más színben pompáznak. A világ egyik legmagasabb ásványi anyag koncentrációjú tava magnézium-, kalcium- és nátrium-szulfát mellett további 8-féle ásványi anyagot, nyomokban ezüstöt és titánt is tartalmaz.


Az őslakos indiánok mindig is szent helyként tisztelték a gyógyító vizet, mely számos betegségre jótékony hatással van (bőrbetegségek, ízület bántalmak stb.), a törzsi háborúk idején a tóban fürödtek, hogy a harcban szerzett sebek gyorsabban gyógyuljanak. Az I. Világháború idején innen szállították a sót a lőszergyártáshoz is.


 A 20. század elején a földterület Ernest Smith és családja kezébe került, akik a 70-es években egy fürdő építésével tőkét akartak kovácsolni a tó gyógyerejéből, ám az indiánok nem néztek jó szemmel és mindent elkövettek, hogy megakadályozzák a beruházást. Végül 2001-ben a tavat is tartalmazó 22 hektáros területet megvették az indiánok és a nagyközönség számára máig elzártan tarják, hogy megóvják a turista inváziótól, így csak messziről lehet megcsodálni vagy a törzs engedélyének megszerzésével meglátogatni.


képforrás:flickr.com ( a.Vision, Hardo,)



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr32118154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2010.06.29. 22:25:53

Érthető, hogy miért zárták el a turisták elől.

AnnaKarenina 2010.06.30. 08:38:43

Nagyon furcsa, érdekes és szép.

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2010.06.30. 09:21:00

Nagyon szép.
Jó, hogy nem építettek fürdőt a közvetlen közelébe, mert úgy díszletté silányították volna a természet e csodáját.

kutzaful 2010.06.30. 19:34:00

Na és hol voltak az indiánok, amik Egerszalókot kellett volna megőrizni, he?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.06.12. 03:35:00

Azért az annyjuk valagát az indiánoknak.Ez nem az ő tavuk, ez nemzeti kincs.Mért kellett az egész tavat eladni?Legalább egy stéget, vagy valami hasonlót kellett volna hagyni.Bár aki burzsuj, úgyis kiszabik az indiánokkal, oszt odamegy helikopterrel... :D
süti beállítások módosítása