Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hawaii színes strandjai

2010.07.02. 19:27 Qeki

Fehér homokos tengerpart, kristálytiszta kék tenger, buja zöld növényzet- az első kép, mely a Hawaii szó hallatán beugrik. Ám a Hawaii-szigetek még ennél is sokkal látványosabb partszakaszokat tartogat. A fehér, sárga, fekete, piros és zöld színekben pompázó, lélegzetelállító látványt nyújtó színes homokos tengerpartok némelyike szinte egyedülálló a világon.
 

Ha a tengerparti fövenyen heverészve kezünkbe veszünk egy marék homokot, a legkevésbé azon gondolkodunk el, hogy az a bizonyos homok miért olyan színű, amilyen, miért durva vagy finomabb szemcsés, avagy honnan származik, milyen utat tett meg.
Hawaii leggyakoribb homok színe a sárga a finom poros szerkezetűtől a durva kavicsosig minden minőségben megtalálható, de főleg az idősebb szigetekre jellemző.


A fehér homokos tengerpartok, melyek az utazási magazinok és a nyaralók kedvencei több helyen is megtalálhatók. A korallzátonyok közelében elhelyezkedő fövenyek többsége mindig fehér, hiszen ennek anyaga szinte teljes egészében az elpusztult korallok és zátonylakó élőlények mészvázának maradványaiból áll.


Hawaii-szigeten (The Big Island) Punaluu strandja nem az egyetlen hely, ahol fekete homokot találunk, de kétségtelenül a legszebb strandok egyike. A fiatal vulkáni eredetű szigeteket gyakran övezi fekete homok, ennek alapanyaga lehet obszidián (forró láva és a tengervíz érintkezése következtében létrejövő vulkáni üveg), de ebben az esetben a bazaltot őrölték finomra a tenger hullámai.


Maui szigetén Kaihalulu strandja azon kevesek egyike a világon, ahol élénkvörös homokban sétálhatunk. A Hana Bay-ben a Ka'uiki-hegy lábánál elterülő strand színét a hegy gazdag vastartalmának köszönheti, mely folyamatosan oldódik ki a vízerózió hatására. A sok szikla miatt a víz kifejezetten fürdőzésre nem alkalmas, de elszigeteltsége miatt a strand kedvenc helye a nudistáknak.

Szintén Hawaii-szigetén (The Big Island) található Papakolea zöld homokos strandja, mely jelentős mennyiségű vulkáni eredetű olivint tartalmaz, ennek az anyagnak a magas koncentrációja okozza ezt az elképesztő zöld színt. Ez az ásványi anyag a földön sem ritka, de megtalálható nagy mennyiségben a Holdon, Marson is, így valóban nem túlzás földöntúli szépségként aposztrofált elnevezés. Az erős hullámok folyamatosan mossák a homokot, így a könnyebb részecskéket elviszi a víz, míg a nehezebb olivin a parton marad. Hawaiin kívül a Galapagos-szigeteken és Guamon találunk zöld homokot.


A Hawaii-szigetek homokos tengerpartjait a folyamatos tengerszint-emelkedés, a viharok és a homok természetes áramlását akadályozó emberi tevékenységek (védőgátak és hullámtörők építése, torkolatok kotrása) is komolyan veszélyeztetik.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr792125859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Írországi Utazók · http://www.reserva.blog.hu 2010.07.03. 12:11:11

Hawaii-on járt egy jó barátom és ő mesélte, hogy teljesen felhős volt az idő, de úgí leégett, mint még soha életében.(Mondjuk ír származású:)
Egyébként gyönyörű hely, a képek magukért beszélnek!

Missing Link 2010.07.04. 18:43:20

jártam ott a 90-es években; a fekete homok pazar látvány, de nem annyira alkalmas fürdőzésre, mert nem túl finom a szemcséje, a fehér homok viszont olyan mint a porcukor, elképesztő.
de a legelképesztőbb, hogy a bigott amcsik nem engedik a monokinis napozást...

KopaszMercis 2012.10.16. 19:21:19

A feher pontosan melyik strand Qeki, a masik harmat tudom, es meg is probalom oket latogatni rovidesen (2-t biztos), de a feherbek is jo lenne tudni a nevet...

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2012.10.16. 20:26:55

@KopaszMercis: az első kép helyszíne: Hanauma Bay, Oahu

KopaszMercis 2013.01.01. 21:36:36

Na, a fekete es zold pipa ;) a piroshoz allitolag eletveszelyes eljutni, de megoldjuk azt is... A fehrre ranezunk vmikor rovidesen ;)
süti beállítások módosítása