Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A világ legkülönlegesebb telefonfülkéi

2010.09.26. 10:49 Qeki

A mobiltelefonok rohamos térhódításával szinte teljesen háttérbe szorultak a telefonfülkék, már a brit jelképpé vált piros telefonfülkéket is egy fontért és egy jó ötletért cserébe továbbadja a British Telecom. A jövő generációja már csak múzeumokból fogja megismerni a telefonfülkéket, amik egykoron a kommunikáció fő színterei voltak. Íme, néhány érdekes "utolsó mohikán" a telefonfülkék világából.

 

 


Bár sokaknak első látásra szokatlan lehet a képen látható telefonfülke, ez egy létező szolgáltatás. Ugandában a Viktória-tavon egy csónakon található ez a napenergiával működő vezeték nélküli telefon, tulajdonképpen mobiltelefon.

 

Ez a hihetetlenül extravagáns leopárd telefonfülke Brazília egy strandján található, nem ritka hogy valamilyen állati fülkével találkozunk a brazil strandokon. További állatias telefonfülkék itt.

 

Az alaszkai Tairbanks városában található ez az egy jégtömbből kifaragott telefonfülke, melyet az Ice Art bajnokság keretében készítettek. A telefon működőképes, de nem célszerű sokáig telefonálni nehogy megfázzunk.


 

Benoit Deseille és Benedetto Bufalino az akvárium telefonfülke kitalálói Lyon Fényfesztiválra alkották meg ezt a látványos üvegkalitkát. Céljuk az volt, hogy a már nem használt telefonfülkéket újrahasznosítsák.

 

Finnországban vezették be ezt a kifejezetten a mobiltelefon használóknak épített fülkét.  A nyilvános helyeken kitűnő szolgálatot tesznek a kis fülkék, amik menedéket nyújtanak, ha nem akarjuk ország-világgal megosztani magáncélú hívásainkat.

 

Michael és Susan Katzev fejlesztette ki a vízalatti telefonfülkét, hogy a búvárok kapcsolatot tarthassanak a vízfelszín felett maradottakkal. A fülke egy levegővel töltött akril fülke.

 

2006-ban néhány nap alatt került ez a piros telefonfülke Los Angeles belvárosába, Bansky utcai művésznek köszönhetően, aki a fülkék jövőbeni sorsát vizualizálta. 

 

Ez az elvadult környezetben található telefonfülke Belgiumban, Gendronban található, de a világ országaiban egyre szokványosabb látvánnyá válik.  2004-ben elsőként Jordánia számolta föl a telefonfülke-hálózatot, majd Finnország is követte. A hazai helyzetről itt olvashatsz!

Ez a napenergiával működő telefonfülke Ausztráliában csak egy a sok közül, ma már számos országban találhatók ehhez hasonló készülékek.

 

A világ talán leghíresebb telefonfülkéje a Mojave sivatagban található, mely a 2006-ban készült a Mojave Phone Booth című filmet is inspirálta. Az 1960-as évek óta itt álló fülke, melyet az akkoriban még működő bányák miatt telepítették, de az idő előrehaladtával, a bányák bezárásával egyre elszigeteltebbé vált. Az 1990-es évek végén Godfrey Daniels botlott bele, aki az interneten közétette a telefonszámot és az emberek a világ minden tájáról elkezdték hívogatni a fülkét. Hamarosan turisztikai attrakcióvá vált és az arra utazók egy-egy hívásfogadás erejéig meglátogatták a fülkét.

forrás:http://www.yourofficeandpa.co.uk



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr52323851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prof. Perselus Piton 2011.02.06. 22:06:29

Nagyon hiányolok egy rendőrségi telefonfülkét...TARDIS :-))
süti beállítások módosítása