Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Moeraki teknőskövei

2010.09.29. 09:24 Qeki

 

Új-Zéland Koekohe strandjára érkezőket fantasztikus látvány fogadja. Több száz hatalmas, szabályos gömb alakú szikla, mint páncéljába bújt teknős fekszik a tengerpart homokjában. A Moeraki-sziklák kora kb. 60.000 évre tehető, eredete és kialakulása pedig az őstengerekhez köthető.


 

A Moeraki- sziklák kialakulása rendkívül érdekes.  A sziklák az ősi tengeri üledékből formálódtak, a gyöngyhöz hasonlóan, tehát egy központi mag köré rakódtak az anyagrétegek. A gyöngy esetén a központi mag egy homokszem, a sziklák esetén pedig egy fosszilis héj, csont- vagy fadarab volt. E köré gyűltek a tenger meszes ásványai, melynek hatására a sziklák az idők folyamán szinte tökéletes gömb formájúvá váltak, némelyek átmérője a 3 métert is eléri. A sziklákon az erózió következtében teknőspáncélhoz hasonló mintázatok láthatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok szikla nem csak külsejében hasonlít a teknősökhöz, számos szikla belsejében teljes épségében megőrzött teknőscsontvázak, tengeri csigák és kihalt hüllők maradványai találhatók. A maori legenda szerint mindegyik szikla egy-egy élelemmel teli kosár volt túlsúlyuk miatt lemaradtak az ősi kenuról, és a hullám kimosta őket a partra, majd kővé változtak. Talán a valóság még izgalmasabb, mint a legenda!

képforrás:



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr672331550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása