Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Az elhagyott orosz "sugárzó" világítótorony

2010.10.06. 10:20 Qeki

Oroszország északi partjainak jó része az Északi-sarkkörön belül fekszik, ahol a hosszú sarki tél miatt több hónapig szinte teljes sötétség uralkodik.  Ezeken a hajózás szempontjából fontos útvonalakon a mai, modern navigációs eszközöknek köszönhetően a tájékozódás jóval könnyebb, de nem volt ez mindig így. 


 

A Szovjetunió vezetése úgy határozott, hogy egy világítótornyokból álló hálózatot épít ki az északi tengerparton, melyek a hajók tájékozódását segítik elő.  Azonban néhány világítótorony több száz kilométerre állt minden lakott területtől, így szükséges volt, hogy önellátó legyen. Erre a legjobb megoldásnak a nukleáris energia bizonyult. Ezek a kis reaktorok éveken keresztül semmiféle emberi beavatkozást nem igényeltek (? bizonyos források szerint, RTG- radioizotópos termoelektromos generátor használtak ).
A Szovjetunió összeomlása után az automata világítótornyok is hamarosan a süllyesztőbe kerültek. A fémtolvajok és fosztogatók a rádióaktív veszély és figyelmeztetések ellenére minden mozgatható berendezést elvittek. Manapság az elhagyatott helyeket kedvelő bátor kalandorok keresik fel ezeket a tornyokat.

Nekem kicsit sántít a történet illetve a képek alapján nem úgy néz ki, hogy ez egy teljesen automata rendszer lett volna. Ha valaki esetleg járatosabb ezen témában örömmel venném ha hozzászólna!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás és további képek



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr712350162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása