Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Fékevesztett evolúció

2011.02.23. 14:01 Qeki

Szeretném figyelmetekbe ajánlani a következő érdekes előadássorozatot és az annak alapjául szolgáló könyvet, amelyre most akár jegyet is nyerhettek itt.

A Typotex Egyetem keretein belül a Kossuth Klubban kerül megrendezésre az a három részes előadás-sorozat, melynek alapjául Csányi Vilmos- Miklósi Ádám: Fékevesztett evolúció című könyve szolgál.
Túlsúly, diabétesz, drog, prostitúció, anorexia, plasztikai sebészet - csak néhány szó illetve téma mellyel nap mint nap szembesülünk. A kötet és az előadássorozat ezekkel az úgynevezett megszaladási jelenségekkel foglalkozik. A szerzők és előadók célja, evolúciós magyarázatot adni olyan társadalmi szintű jelenségekre (pl. testsúlynövekedés, drogfogyasztás, prostitúció), amelyeket sokan „civilizációs betegségként” írnak le.

Nagyításért kattints a képre!


 

Néhány idézet:

 

"Az emberiséget korábban rendszeresen sújtó fertőző betegség járványokat a XX. század közepéig lényegében sikerült felszámolni. Ezt követően azonban rövid időn belül újabb, nem fertőző, de az egész világra kiterjedő járvány jelent meg: a metabolikus szindróma és társbetegsége a 2-es típusú diabetes."


"A legtöbb pszichoaktív anyag azon agyi mechanizmuson, a mezolimbikus jutalmazó rendszerben történő dopamin felszabaduláson keresztül fejti ki megerősítő hatását, amely emellett, az embert (és őseit) érő legkülönbözőbb természetes jutalmak (táplálkozás, szexualitás, intimitás, szociális jutalmak stb.) pozitív megerősítő hatását is közvetíti."


"A prostitúció megjelenése valószínűleg alapvető biológiai tényezőkhöz köthető, azonban mára szinte teljesen elszakadt a korai evolúciós tényezőktől, és a megszaladási jelenségek következtében inkább egyfajta sajátos (és káros) gazdasági jelenségnek tekinthető."


"Conan-Swarzenegger és Barby baba, mint ideális páros… a média sulykolta hamis ideálképek, a divat, globalizált világunkban egyre nagyobb tömegeket és egyre súlyosabban érintő járványt, többek között testképzavarral összefüggő rendellenességeket gerjeszt."
 

Az előadások témája és időpontjai:

Nyitóelőadás és a cukorbaj
Március 8., kedd, 18:00-20:00
Csányi Vilmos: Biológiai és kulturális megszaladások – a végzetes agancsoktól az egyszemélyes közösségekig
Fövényi József: Az édes élet keserve – a metabolikus szindróma és a kettes típusú diabétesz

Szex, drogok, evolúció
Március 22., kedd, 18:00-20:00
Miklósi Ádám: Hölgyválasz és kitekintés – a szexuális szelekció elemzése és a megszaladási jelenségek jövője
Demetrovics Zsolt: Alkohol és drogok – az erjedő gyümölcsöktől a szenvedélybetegségekig

Női vonalak
Április 5., kedd, 18:00-20:00
Forrai Judit: Örömlányok és a történelem – a prostitúció evolúciós áttekintése
Unoka Zsolt: Barbie és Ken, az izomagy – testképzavarok mint megszaladási jelenségek

Jegyinformáció:
3000 Ft / három alkalom

1500 Ft / alkalom

Jegyet a www.typotex.hu oldalon, a helyszínen, a Kossuth Klubban (1088 Múzeum u. 7.) és a Typotex boltjaiban (Olvasók Boltja: 1052 Váci utca 19-21., Index Könyvesbolt: 1024 Retek u. 33-35., 5. kerület Váci u. 19-21., ELTE Egyetemi Könyvespult: 1117 Pázmány Péter sétány 1/A, földszinti folyosó) vásárolhattok.

Az előadások előtt és után a Fékevesztett evolúció c. kötet és a Typotex más kiadványai 30%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.
 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr642683532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása