Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Kagylózni nem csak a tengerparton lehet

2011.09.24. 19:10 Qeki

Nincs is jobb dolog, mint naplementében a tengerparton kagylót gyűjtögetni, hazaérve betenni őket gyűjteményünkbe, hogy a nyaralás örök emlékét őrizzék. Bár én is rendelkezem egy kisebb gyűjteménnyel az alábbi múzeumok nyomába sem érek.

 

A kagylók a kétoldali szimmetriájú állatok közé tartoznak, de a részarányosság általában csak a legősibb fajoknál maradt fenn. A kagylók esetében a héjak jobb és bal oldaliak. A kagylók szűrő életmódot folytatnak, a héjak közé beszívott vízből szűrik ki a táplálékukat. Tengeri és édesvízi fajai is vannak. A kagylók héján látható gyűrűket megszámolva, a fák évgyűrűihez hasonlóan, meghatározható az állat életkora.

 

Néhány éve walesi kutatók Izland partjainál egy olyan kagylót találtak, mely a vizsgálatok szerint több mint négyszáz évet élt. A pontos kormeghatározás szerint a kagyló 405-410 éves, melyet a kutatók Mingnek neveztek el, mert születése idején Kínában a Ming dinasztia uralkodott. Így dőlt meg az eddig ismert legidősebb állat életkori rekordja.

 

A kutatók a kagylóhéjból rekonstruálni tudják, hogy milyen környezetben élt az elmúlt évszázadokban, illetve azt is, hogy milyen természeti változások zajlottak le ez idő alatt. Azt is vizsgálják,hogyan tudott ilyen hosszú ideig élni a kagyló, így a matuzsálemi korú puhatestű tüzetes vizsgálatával akár a hosszú élet titkára is fény derülhet. 

Horvátországban, Makarska-ban, a ferences rendi kolostor pincéjében található az a múzeum, amelynek 3000 darabos csiga- és kagylógyűjteményét (Malakološki muzej) Európa legértékesebbjeként tartják számon. A gyűjtemény zöme az Adriai-tengerből származik, de kerültek ide érdekességek a világ számos más tengeréből és óceánjából is. A Malakološki muzej látogatói megismerkedhetnek a kiállított kagylókkal, mint étkezésre használt, vagy, mint kereskedelmi tárgyakkal.

 

Az Észak-Norfolk-i, Glandford-ban, egy igazi rejtett gyöngyszem a Shell Múzeum, itt található az Egyesült Királyság legszebb kagyló gyűjteménye.  Az eredeti gyűjteményt hatvan évvel ezelőtt Sir Alfred Jodrell és testvérei kezdték gyűjteni, és saját házukban alakították ki a múzeumot.

 

 

Benitses, mely Korfu városától mindössze 12 km-re délre, a keleti parton fekszik, már a római kor óta nyaralóhely, az itt található híres Kagylómúzeum jó kikapcsolódást ígér.

 

Dalian Múzeum az első speciális kagylómúzeum Kínában. A különleges kagyló formájú épület ad otthont  a több mint ötezer különböző fajtát felvonultató gyűjteménynek ezzel Ázsia legnagyobb szakmai kagyló-lelőhelye.

 

A legcsodálatosabb Dél-tengeri kagyló-gyűjteménnyel büszkélkedő múzeumot Panglao városka központjában találjuk. A kagylókat innen a világ minden pontjáról gyűjtők ezrei vásárolják. A Nova Shells múzeum tulajdonosa (Quirino Hora úr) maga is szenvedélyes gyűjtő.

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr163253679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonard Zelig 2011.09.25. 20:17:04

Dől a külső kép, fotosopért kiált.

Orcsány_Virenc 2011.09.25. 20:17:30

A horvátországi kép nem a makarskai, hanem a baska vodai malakológiai múzeumban készült. Az idén nyáron jártunk ott, valóban nagyon szép volt, érdemes megnézni.

Ginevra55 2013.09.01. 13:43:39

Balin, Kután is van egy Shell-múzeum (fantasztikus csigák és kagylók gyűjteménye) aki arra jár mindenképp nézze meg!
süti beállítások módosítása