Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Do it yourself iglu!

2011.11.23. 09:34 Qeki

Hagyományos  értelemben az eljegesedett hóból (firn) épített menedéket hívjuk iglunak. Bár az iglut az eszkimókkal általánosan hozzuk összefüggésbe, csak Kanada középső területein és Grönland Thule részén élőkre jellemző. A többi eszkimó a bálnacsontból készített kunyhóihoz csak hőszigetelőként használja a havat ugyanis a hókristályok levegőt ejtenek csapdába. Amíg a kinti hőmérséklet akár -45 °C-ig is süllyedhet, addig a benti elérheti a 16 °C-t csupán a test melegétől fűtve.

 

Építészetileg a jégkunyhó egyedülálló abban, hogy a kupolát nem támasztják alá, ehhez csupán a hótéglákat kell a megfelelő módon összeilleszteni. Az alvó rész és az iglu bejárata nem egy szintben van. Ez megakadályozza a légcserét, hideg csapdaként működik, így az alvó tér melege (lámpa, testhő) bent marad a kunyhóban.

 

A következő videóból megtudhatjuk, mi az iglu építés titka: Do it Yourself!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr233405284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1sx 2011.12.17. 13:56:42

Hát ez marha jó volt! :-)
süti beállítások módosítása