Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Maranhão lepedői - homokdűnék és lagúnák

2012.01.15. 11:26 Qeki

A Lencóis Maranhenses Nemzeti Park  Brazília északkeleti csücskében fekszik. A park tulajdonképpen egy part menti "homoksivatag". A 270 km2-en vakítóan fehér, óriás homokdűnék ezrei között, kisebb nagyobb édesvizű lagunák teszik szürreális látvánnyá a tájat.


 

A levegőből fehér száradó vásznakra emlékeztető dűnék nevének magyar jelentése: „Maranhão lepedői”.

 

A Lençóis igazából nem sivatag, mert évente 1200 mm eső esik szemben a sivatagokkal, ahol mindössze 250 mm. Akkor mégis hogy jött létre ez a természeti csoda?
Brazília két folyója a Parnaíba és a Preguiças a szárazföld belsejéből homokot szállít az Atlanti-óceánba, amit a tengeráramlatok nyugatra a part felé a Lencóis Maranhenses Nemzeti Park 70 km-es partszakaszára sodornak. Száraz évszakban az északkeleti szél a szárazföld belseje felé fújva 40-50 méter magas dűnéket épít, még a parttól 50 kilométernyire is, melyek folyamatosan mozgásban vannak, évente akár 20 métert is vándorolnak.

 

Az esős évszak során február és július között  a homokdűnék közti völgyek megtelnek esővízzel így jönnek létre a lagúnák, némelyikük a 100 méter hosszúságot és 2-3 méteres mélységet is elérheti.

 

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr773548524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása