Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Tradicionális kormoránhalászat

2012.07.22. 15:44 Qeki

A kormoránhalászatot már több mint egy évezrede, pontosabban 1300 éve űzik Kínában és Japánban, mely mit sem változott az idők során. Régen virágzó iparág volt, sokan éltek ebből a  halászati formából.

fishing with birds cormorants 2.jpg

A kulturális örökség részeként nyilvántartott „ukai”, azaz a kormoránhalászat ma már inkább csak turistalátványosság. Mindössze néhányan maradtak, akik ebből a tradicionális halászatból élnek, mert a kifogott zsákmány értéke önmagában nem lenne elég a megélhetéshez.

fishing with birds cormorants 3.jpg
Május 11-én, a halászati szezon kezdetén tartják meg a kormoránhalászat ünnepét.

fishing with birds cormorants 9.jpg

A halászati módszer lényege, hogy a madár nyakára egy hurkot kötnek vagy egy karikát erősítenek (melyhez esetenként egy hosszú madzagot kötnek) ezzel megakadályozzák, hogy a nagyobb halakat lenyeljék, amire azért van szükség, mert ha tele van a hasuk kevésbé motiváltak a halászatra. 

fishing with birds cormorants 7.jpgA zsákmányszerzés után a madarak csőrükben a hallal visszatérnek a csónakhoz, ahol a halászok a csapdaként szolgáló torkukból kiveszik a halat. Ám nem maradnak ők sem finom falat nélkül, a "munka" után megkapják a jussukat.

Tradicionális viseletben, éjszaka indulnak halászni, fáklya fényével (kagari-bi) csalogatják a csónak (ubune) köré a halakat. A halász (usho) és segítői 5-6 méter hosszú bambusztalpon vagy csónakban állnak s azt evezővel hajtják.

fishing with birds cormorants 10.jpgA kárókatonát a vízbe löki vagy veti, mely a halfogás után a vízszínére jön csőrében a hallal azért, hogy lenyelhesse; ámde meghiúsítja ezt a nyakán lévő zsinór vagy gyűrű, melynek folytán kénytelen-kelletlen a tutajhoz úszik.

fishing with birds cormorants 11.jpg
Ha elég közel jutott a halászhoz, akkor zsákkal, hálóval vagy merítőszákkal kifogja a madarat, elveszi tőle a halat, de megoldja nyakán a hurkot, hogy a jutalmul nyújtott hálafalatot lenyelhesse.

fishing with birds cormorants 8.jpg

A különlegesség ebben a több mint ezer éves kapcsolatban, hogy a madarak nem fogságban születnek. Minden egyes halász maga idomítja be saját "halászait". A befogás pillanatától szoros kapcsolatot tartanak fenn a madárral, az első hetekben ketrecben tartják, fejüket és hasukat simogatják, masszírozzák és folyamatosan hozzászoktatják a nyakukon lévő gyűrűhöz.

fishing with birds cormorants 5.jpg

A kárókatonák rendkívül ügyesen halásznak, zsákmányaikat a víz alatt üldözve kapják el. Mi teszi a kormoránt ilyen sikeres halásszá? Ellentétbe a vízimadarak többségével farktőmirigyük váladéka nem teszi vízhatlanná tollazatukat, így tollazatuk lemerüléskor átázik ez megkönnyíti a víz alatti úszást. Mozgásuk a víz alatt leginkább egy vidráéhoz hasonlítható.

fishing with birds cormorants 11.jpg

Íme egy videó:

Persze ma már sokkal hatékonyabb módszerei vannak a halászatnak, de ezt az ősi szokást továbbra is ápolják és életben tartják.
fishing with birds cormorants 1.jpgA bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr904670888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.