Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hódítsd meg Afrika lemagasabb csúcsát - túra a Kilimandzsáróra

2012.10.25. 09:55 Qeki

A szavannából minden átmenet nélkül előtörő 5895 méter magas Kilimandzsáró hófedte csúcsával, az előterében legelésző afrikai vadvilággal káprázatos látványt nyújt. Neve szuahéli nyelven Fénylő vagy Fehér Hegyet jelent.

Kilimandzsáró4.jpg

A Kilimandzsáró nem egyetlen hegy, hanem egy hatalmas, több mint 100 km átmérőjű területen fekvő hegység. Kb. 2 millió évvel ezelőtt, vulkáni tevékenység során keletkezett rétegvulkán, mely több kitörési hullám sorozataként, a már megszilárdult lávarétegre a következő kitöréskor újabb lávarétegként rárakódott.  A hegynek ma három különálló csúcsa van: a Shira (3778 m), a Mawenzi (5149 m) és a Kibo (5895 m), amely egyben Afrika teteje.

Kilimandzsáró1.jpg

 A Kilimandzsáró hava mely Ernest Heminghwayt is megihlette, 2020-ra akár végleg el is tűnhet.  A Kibot sokáig egy 4500 m-ig lenyúló, egybefüggő  12 km2-es gleccser borította, de az utóbbi 100 évben ennek több mint 80%-a eltűnt a globális felmelegedés következtében.

Kilimandzsáró.jpg
Évről évre turisták ezrei vágnak neki a Fénylő Hegy, a Kilimandzsáró meghódításának. Ehhez nincs feltétlenül szükség különösebb hegymászó tudásra, mindössze jó kondícióra és némi túratapasztalatra. Csak túravezetők és lelkes hordárok segítségével vághatunk neki az útnak, ugyanis egyénileg nem adnak ki engedélyt a csúcs megmászására.

Kilimandzsáró12.jpg

A Kilimandzsáró lábától hat útvonal vezet a csúcsig, de a túrázók 80%-a 64km hosszú Marangu utat választja. Ez mind közül a legkönnyebb, semmilyen hegymászó technikai tudást nem igényel , és a menedékházaknak köszönhetően infrastrukturálisan a legjobban kiépített. A Kibo csúcsának eléréséhez „mindössze” köves, poros ösvényen kell felgyalogolni, ezzel a Kilimandzsáró a világ legmagasabb trekking csúcsainak egyike.

Baraka_logo.jpgKalandtúrák, ökotúrák, természeti látnivalókat érintő körutazások, gyalog-, kerékpár- és víztúrák, kalandnyaralások. Minden ami aktív kikapcsolódás. Közel 50 országba juthatsz el velünk minden évben.


Tehát ha az eddigiek alapján kedvet kaptatok a Baraka segítségével most (2013. január 10 - 27.) meghódíthatjátok a Kilimandzsárót. Nézzük meg röviden, hogyan is néz ki a Marangu-túra, mely legkevesebb 5, de egy akklimatizációs túrával együtt 6 napot vesz igénybe ! A csomagokat teherhordók viszik, az étkezésekről pedig külön szakács gondoskodik.


1. nap A gyalogtúra kiindulópontja a Marangu Gate (1850 m) ahonnan gyönyörű, buja trópusi  erdőn vezet keresztül az út a 2700 m magasan található Mandara menedékházhoz. Megérkezés után kis pihenő, majd egy rövid túra során eljutunk a közelben fekvő Maundi kráterterhez, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a Kilimandzsáró központi részére, a Kibora.

Kilimandzsáró5 (1).jpg
2. nap 2700 méterről indul a túra, a trópusi erdőt felváltják az óriáshangák az ösvény  pedig egyre sziklásabbá válik, ahogy egyre feljebb vezet az út, egészen a 3700 méterre a Horombo menedékházhoz.

Kilimandzsáró6 (2).jpg
3. nap az akklimatizáció jegyében telik, így 3700 méterről egészen 4530 méterre, a Mawenzi lábához túrázunk, mely a három kráter közül megmászhatatlannak tűnő szikláival talán a legimpozánsabb látványt nyújtja, majd visszatérünk a reggeli indulásunk helyszínére.

Kilimandzsáró7 (3).jpg
4. nap. 3700 m-ről sziklás terepen túrázunk tovább és nemsokára elhaladunk a Last Water  Point mellett, ahol valóban utoljára tölthetjük meg kulacsainkat a Kibo csúcsa felé. A 4700 m magasan található Kibo menedékház felé a növényzet teljesen eltűnik és szinte holdbéli tájon gyalogolunk szállásunkig, mely egyben a Kilimandzsáró legmagasabb csúcsának alaptábora.

Kilimandzsáró8 (4).jpg
5.nap A csúcstámadás éjfél után kezdődik sötétben, fejlámpák fényénél túrázunk egyre feljebb a  Kibo oldalán futó szerpentinen. Hosszas gyaloglás után a Kibo peremén, az 5680 m magas Gillman’s Point csúcson várjuk a napfelkeltét, ahonnan fantasztikus panorámában lesz részünk.

Kilimandzsáró9 (5).jpg

Kb 2 órával később elérjük a Kilimandzsáró legmagasabb pontját, az 5896 m magas Uhuru csúcsot, ezzel teljesítve a küldetést, Afrika legmagasabb csúcsának meghódítását. Estére visszaérkezünk 3700méterre a Horombo menedékházhoz.

Kilimandzsáró13.jpg

       Képek forrása:baraka.hu

6. nap Horombo menedékháztól (3700 m) lefelé. Elhaladunk a Mandara ház (2700 m) mellett, ahol már eltöltöttünk egy éjszakát, majd a Marangu Gate-hez (1850 m)
Részletes program!
Ha valakinek esetleg nem lenne elég a Kilimandzsáró meghódítása részt vehet egy 4 napos szafarin előtte vagy/és egy 4 napos Zanzibári pihenőn utána.


További túrákért látogasd meg a Baraka oldalát!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr744868706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása