Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Téli túra? Irány a Csóványos!

2013.02.01. 07:42 Qeki

Budapesttől nem messze, Pest és Nógrád megye határán az Északi-középhegységben található hazánk "Vulkánja", a túrázók, kirándulók egyik kedvenc hazai célpontja, a festői Börzsöny és annak a legmagasabb pontja, a Csóványos. Elnevezése a csalán/csóvány szóból származik. A Magas-Börzsöny nehéz terepviszonyai miatt és fennsík híján szinte teljesen lakatlan, így sikerült megőrizni mai napig érintetlenségét.
A hideg, zord időjárás sokakat a lakásban tart, de kellő elszántsággal és felszereléssel érdemes nekivágni télen is a 938 méteren található  csúcsnak, amely ekkor is megmutatja szépségeit.
Királyrétről, Királyházáról, Zebegényből, Diósjenőről számos túraútvonalon érhetünk fel a csúcson található 28 méter magas kilátóhoz (geodéziai mérőtorony), amelynek tetejéről tiszta időben gyönyörű kilátás nyílik az egész Börzsönyre, Mátrára, Pilisre, sőt még a légvonalban kb. 170 km-re fekvő Magas-Tátra hegyvonulatai is feltűnnek. (A fotókat köszönjük Mészáros Viktornak.)

Királyrét közelében - hóhatár előtt

1. Királyrét közelében - hóhatár előtt.jpg

Téli erdő a Börzsönyben

2. Téli erdő a Börzsönyben.jpg

Téli erdő a Börzsönyben

3. Téli erdő a Börzsönyben.jpg

Téli erdő a Magas Tax-nál

4.Téli erdő a Magas tax-nál.jpg

Nagy Hideg-hegy

5. Nagy Hideg-hegy.jpg

Kilátás a Nagy Hideg-hegyről

6. Kilátás a Nagy Hideg-hegyről.jpg

A Csóványos tornya

7. Csóványos tornya.jpg

Téli erdő a Csóványos tövében

8. Téli erdő a Csóványos tövében.jpg

Kilátás a Csóványosról

9. Kilátás a Csóványosról.jpgFotók: Mészáros Viktor



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr635056162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása