Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hogyan készül a kokain? – látogatás a dzsungel mélyén álló titkos üzemben

2013.06.12. 08:03 Qeki

A kolombiai Elveszett Város túrámról már olvashattatok itt a Világutazó oldalán, ami önmagában is csodálatos élményt nyújtott, de az egyhetes kaland második napján engem is meglepett az a lehetőség, hogy meglátogathatunk a dzsungel mélyén egy titkos helyet, ahol a kokain készül. Itt nem csak az előállító üzemet nézhettem meg, hanem magát a kokain készítés folyamatát is végigkísérhettem.

cocaine.jpg
Az Elveszett Városhoz vezető ösvényről letérve, egy piciny patak mellett vezetett a negyedórányi utunk egy kicsiny, kezdetleges sufnihoz, ahol már vártak minket. Ahol a katonaság helikoptereit megtévesztendő terepszínű álcahálót feszítettek ki az egyébként nyitott építmény fölé. Mielőtt elkezdődött volna a gyártási folyamat, néhány érdekes információval lettünk gazdagabbak, mint például azzal, hogy egy kiló kokain előállításához 1000 kokacserje 1 tonnányi levelére van szükség. Ezután megmutatták azokat az egyébként egyszerűen beszerezhető anyagokat, amiket használnak az előállítás folyamán. Az ember el sem képzeli, mit bele nem tesznek, amíg nem látja szabad szemével: hypo, benzin, kálium-permanganát, etil-alkohol, kénsav, szódabikarbóna, cementpor és más egyszerűbb összetevők koktélja után már meg sem lepődtem, amikor előkerült a felbontatlan wc- és lefolyótisztító, ami a „legjobbá” teszi a gyártó anyagát.

koka levél.jpg
A zsákokból kiszórt kokalevelet tömegeit először kézi fűnyíróval szeletelték apróra, majd néhány gyerek mezítláb taposva préselte ki a levélből a dzsúszt így elindítva azokat a kémia folyamatokat, amiket később benzin és a már felsorolt anyagok hozzáadásával tartottak kontrol alatt. A procedúra alatt többször is változott a halmazállapota és a színe az anyagnak, amely végén egy szürke színű kokain-pasztát kaptunk, amit 97%-ban már kokainnak lehet nevezni, de a hatása még messze van a közismert drogétól. A termékmintát az ínyemre kenve, ott azonnal zsibbadás állt be, ami 20 perc után elmúlt. Míg a rossz minőségű kokaint - aminek házi elkészítésének a videóival tele van az internet, amfetaminszármazékokkal ütik és hígítják fel, majd lámpánál vagy mikrosütőben szárítják ki, addig a jó minőségű anyagot, vagyis az előttem elkészített kokain-pasztát a szomszédos Venezuelába csempészik és ott a filmekből ismert, jól felszerelt laboratóriumokban tesznek hozzá, olyan más kémiai anyagokat, amiket nagyon veszélyes szállítani, mert azok rázkódásra robbanásveszélyessé vállnak. Ezt a veszélyt elkerülve kell laboratóriumi körülményeket biztosítani az utolsó fázishoz mielőtt mini tengeralattjárókkal, hajókkal és magán repülőgépekkel továbbszállítanák a kokain bárókhoz a világ bármely pontjára.

cocaine2.jpg
Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy mennyire önfeledt és „cool” dolog egy igazi „kokain üzemet” meglátogatni, azokat emlékeztetném, hogy Mexikóban legalább 65,000 áldozata van az Egyesült Államok felé vezető drog ösvények ellenőrzése feletti harcokban, míg Kolombiában az elmúlt évtizedekben közel 100,000 ember halt meg ebben a drogháborúban, a világszerte kokain köré csoportosuló bűnszövetkezetek bűneiről és áldozatairól nem is beszélve. Mára a marxista, drogkereskedő FARC gerillái egyedül a két ország határán lévő hegyekben tudták megtartani az állásaikat a venezuelai kormány segítségével, aminek következtében egy angol kutatás szerint az elmúlt 10 évben a kokain minősége harmadára esett, miközben az ára megháromszorozódott. Érdekes módon, és minden tévhittel ellentétben nem csak minőségi kokaint nehéz Kolombiában kapni, de jó kávét is alig, bár mindkét élvezeti cikkből ők termelik a legjobbat, azokat a kolombiainál jóval magasabb felvásárlói árak miatt inkább exportálják.  Kolombiában az utcán a kokain grammja 2 dollárba kerül, de az alacsony minőségére jellemző, hogy annyira fel van ütve, hogy több ismerősömnek, akik folyamatosan fogyasztották, fél év után kihullott az összes tömésük a fogukból, és szinte mindegyiknek eltört valamije annyira legyengült a csontozatuk. Ilyen és ehhez hasonló kalandjaimról olvashattok bővebben a blogomon, ahova szeretettel várlak benneteket.

Az alábbi videón megtekinthetitek, hogy készül a kokain a dzsungel mélyén (a helyszín és a folyamat is nagy hasonlóságot mutatott az én személyes élményemmel):

Írta: Hungarian Geographic



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr155356772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása