Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Tejfehér köd öntötte el a Grand Canyont

2013.12.05. 07:59 Qeki

Ritka természeti jelenségnek lehettek szemtanúi, akik a múlt hét pénteken a világ legnagyobb völgyszurdokában, az amerikai Grand Canyonban jártak. Óriási mennyiségű tejfehér köd szorult a völgyben, amely lassan hömpölygött végig a magas sziklafalak között. Ez a hihetetlen látványosság 10 évente mindössze egyszer fordul elő.

grandcanyonfog06.jpg

A jelenség oka az inverziónak nevezett meteorológiai jelenség. Ilyenkor a levegő magasabb rétegeiben melegebb a hőmérséklet, mint a földfelszín közelében. A fenti melegebb levegő pedig nem engedi felszállni a hideget, lezáródik a függőleges irányú légmozgás, leáll a felhőképződés, a levegő nedvességtartalma a földfelszín közvetlen közelében, köd formájában válik láthatóvá. Vagyis a szokásos hőmérséklet-elosztás megfordul, invertálódik. Tégy egy virtuális túrát a Grand Canyonban!

grandcanyonfog01.jpg

grandcanyonfog02.jpg

grandcanyonfog08.jpg

grandcanyonfog032.jpg

grandcanyonfog05.jpg

grandcanyonfog03.jpg

grandcanyonfog07.jpg

grandcanyonfog04.jpg

grandcanyonfog09.jpgFotók: National Parks Service/Erin Whittaker



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr255676525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása