Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Keleti hangulat néhány lépésre – Szarajevó

2014.01.13. 08:18 Qeki

Nagyon közel, Bosznia és Hercegovina fővárosábn igazi keleti hangulat uralkodik. Szarajevó elnevezés a török „saray” szóból ered, ami annyit jelent, hogy palota. Szarajevó város nevét több nyelven is használják: Sarajevo (bosnyákul, szerbül, horvátul) ; Сарајево (cirill írásmóddal) és Saraybosna (török nyelven). Lakossága összetételét túlnyomórészt bosnyákok, majd szerbek és horvátok teszik ki. A városban muszlim, ortodox, római katolikus és zsidó vallás uralkodik. Aki szeretne egy ilyen etnikai és vallási ötvözet része lenni, annak feltétlenül meg kell látogatnia ezt a várost.

Szarajevóban nagyon sok látnivaló van. Legnevezetesebb ucta az óvárosban található Baščaršija. A Baščaršija a 15. században épült meg, amikor Isa-beg Isaković megalakította a várost. Számos kávézónak, étteremnek (csevabdzsinica, burekdzsinica) ad helyet ez az utca. Háromszor jártam eddig Szarajevóban, és minden egyes alkalommal azt észleltem, hogy az emberek sokkal lazábbak, nyugodtabbak mint Európa más városaiban.

Baščaršija főutca.jpgBaščaršija főutca

Baščaršija téren található a Sebilj (jel. arabul szökőkút). Mehmed-paša Kukavica emelte fel 1754-ben, de 1852-ben tűz következtében leégett. 1891-ben a cseh Aleksandar Vitek építész tervrajzai szerint újraépítették. A legenda szerint aki iszik ebből a kútból, az vissza fog térni Szarajevóba (velem is így történt). Nagyon sok ember fordul meg itt nap mint, és mégis van ennek a helynek egy megnyugtató jellege. Aki már járt ott, érti, hogy miről beszélek.


A Sebilj forrás.JPGA Sebilj forrás

A szarajevói bazár (jel. arabul piac) varázsolja az igazi keleti hangulatot. Különböző mesterségek találhatók itt meg: fazekasok, lakatosok, ötvösök stb.

Szarajevó Bazár (2).JPGBazár

A Tašlihan egy volt kő karaván-szeráj, amelyet 1540-1543 között építettek. A szeráj perzsa eredetű szó, aminek jelentése palotaegyüttes. Szarajevói szerájon belül hazai és külföldi árusok üzletei működtek. Sajnos 1879-ben leégett és használhatatlanná vált. A képen látható maradvány maradt meg az egykori Tašlihan szerájból.

Tašlihan maradványai.JPGÍrta és fotózta: Anita



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr95755200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása