Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Villámlátogatás: Amszterdam

2010.10.20. 10:10 Qeki

Mi jut eszünkben Hollandia kapcsán? A tulipán, szélmalom, a fapapucs és a sajt. És Amszterdam kapcsán? A vörös lámpás negyed és a coffeshoppok. Ám ezen sztereotípiáknál sokkal többet tartogat számunkra Amszterdam.  A leggyakoribb módja a városi közlekedésnek a biciklizés, nem véletlenül a világ legbiciklibarátabb városáról van szó.


Ha csak átutazóban járunk a városban egy villámlátogatás erejéig, akkor, íme, néhány kihagyhatatlan program.


Jó ötlet a városnézést egy sétával kezdeni az Amstel folyó csatornáinak mentén. Amszterdamot nem véletlenül hívják Észak Velencéjének, több csatornája van mind Velencének és több hídja, mint Párizsnak.  A város nagyjából száz szigetre tagolódik, melyeket a grachtok fölött átívelő hidak kapcsolnak össze. A séta során megismerhetjük az Amszterdam városképét meghatározó keskeny homlokzatú kereskedő házakat. Külön érdekességük, hogy az épületek legfelső szintéj egy gerenda áll ki, hogy csiga és kötél segítségével a nagyobb és nehezebb dolgokat fel lehessen húzni, ugyanis a lépcsőházak igen szükősek és meredekek.


 

A Központi pályaudvar közelében fekszik a híres Vörös lámpás negyed, Da Wallen. A világ talán leghíresebb vigalmi negyedében, egymást érik a kirakatban ülő lányok, peep showk, szex boltok. A városrész igazi arcát eldobva erkölcsi fenntartásainkat sötétedés után ismerhetjük meg igazán.


 

A város központjában terül el Amszterdam legrégebbi területe a Dam tér. 1270-ben épült az első gáttal együtt. itt található a Tussaud Panoptikum és a Királyi Palota. Amszterdam gyöngyszeme a palota, klasszikus holland stílusban épült 1600-as évek közepén. Az épület biztonságáról mintegy 13.659 cölöp gondoskodik, hogy a mocsaras területen ne süllyedjen meg. A Palota előtti nyüzsgő tér folyamatosan tele van a turisták szórakoztatására szakosodott utcai előadóművészekkel.



Egy másik hely, amit érdemes meglátogatni Anne Frank háza, amely ma múzeumként működik. Ebben a házban élt, majd bujkált a Frank család a zsidóüldözések elől és itt írta meg azóta világhírűvé vált naplóját. Hollandia művészeti életében Amszterdam szerepe vitathatatlan. Itt található a leghíresebb 1885-ben épített Rijksmuseum, amely közel egymillió remekművet őriz többek között Rembrandt Éjjeli őrjáratát, vagy Vincent van Gogh munkáit, amiket a Van Gogh Museumban is megtekinthetünk.
                                                           
Természetesen nem térhetünk haza anélkül, hogy ne szerezzünk be valami igazi holland szuvenírt a poszt elején felsoroltakból.

képforrás:RudmerHK, jaluro, LugoLounge, redjar



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr972385473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2012.05.13. 00:00:47

Észak Velencéjének Szentpétervárt hívják, de mindegy.
süti beállítások módosítása