Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Ajanta-barlangok, ősi sziklába vájt templomok

2010.11.08. 13:44 Qeki

Indiában, Aurangabad ősi városától néhány órányira találhatók a híres Ajanta-barlangok.  A barlangok egészen 1819 tavaszáig a világ elől elrejtve, érintetlenül pihentek, mikor is egy brit tiszt John Smith tigrisvadászat közben rájuk bukkant.


 

A Waghora folyó kanyarulata fölött félkörívben fekvő sziklába vájt templomok a három ősi vallás (a hindu, a buddhista és a jain) mutatják be freskóikon és szobraikon keresztül.
A 31 barlang nem a természet műve, hanem sok ezer emberi kéz alkotása. Munkások ezrei pusztán véső és kalapács segítségével vájták ki a vulkanikus bazalt sziklából ezeket a barlangokat.


 

A barlangokat két időszakban készítették, a régebbiek i. e. a II. századból valók a újabb csoport tagjait pedig i. u. 400-600 körül vájták ki.
Néhány barlang kolostor funkciót töltött be, benne hatalmas termekkel és ebből nyíló aprócska cellákból, melyekben még az ágyat és a párnát is a sziklából faragták ki az egykoron itt élő szerzeteseknek.

A többi barlangot templomként használták, melyek szerkezetükben nagyon hasonlítanak a keresztény katedrálisokhoz, annak ellenére, hogy több évszázaddal korábban készültek. Tehát joggal merül fel a kérdés, hogy a középkor katedrálisait esetleg ezek inspirálták volna, ellentétben mostani vélekedéssel, mely szerint az ihletők az ókori rómaiak és görögök klasszikus templomai voltak.

  


 

A barlangok belsejét borító festmények több mint 1500 évesek, fantasztikus, hogy már 1000 évvel Leonardo vagy Michelangelo előtt ismerték a perspektivikus ábrázolást.
A fantasztikus Ajanta-barlangok 1983 óta az UNESCO Világörökség részét képezik.

  

Képforrás:flickr.com (Ashok666, danchitnis, qiv, kun0me)



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr652433507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idiesel 2010.11.08. 14:41:03

Remek poszt! Köszi!
süti beállítások módosítása