Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Ani, 1001 templom szellemvárosa

2011.01.18. 12:57 Qeki

"Ani valószínűleg a világ tíz legfontosabb történelmi nevezetessége között van, Machu Picchuval és Angkorral együtt. Hihetetlen" - Global Heritage Fund igazgatója Jeff Morgan 2010

A törökországi Ani, az 1001 templom vagy negyven kapu városa  a középkori Örményország fővárosa volt. Az egykor hatalmas virágzó város, ma elhagyatottan áll.

III. Ashot uralkodása alatt a 10. században vált jelentőssé, amikor az uralkodó Örményország fővárosává tette. 1045-ben került a Bizánci Birodalom uralma alá, ekkor élte virágkorát, ebben az időszakban százezernél is több lakosa volt.

Miért néptelenedett el az a város, mely fénykorában Konstantinápollyal, Kairóval és Bagdaddal vetekedett?


 

A város az évszázados hatalmi harcok áldozata lett. A rövid bizánci uralom után török, grúz, mongol támadások sora érte a várost. A 14. századtól lakosai lassan elhagyták. Az 1800-as évek végétől orosz fennhatósága alá került, ekkor kezdődhettek meg területén az ásatások.


 

A legendák szerinti ezer templomból mára mindössze tíz maradt fenn, jórészt romokban. A vandalizmus, a kőfejtés, a dilettáns javítások és a természeti erők  következtében mára az összeomlás szélére kerültek. A Global Heritage Fund 2010-es listáján Ani bekerült a 12 legveszélyeztetettebb történelmi nevezetesség közé, melyek maradandó károsodásokat szenvedhetnek. Ani áldozatává válhat a török-örmény ellentéteknek, a két ország határán az enyészet vár a páratlan szépségű emlékekre.

Képforrás:flickr.com



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr472592705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása