Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Kínai újév - 2011 a Nyúl éve

2011.02.03. 10:28 Qeki

Ma, azaz február 3-án veszi kezdetét a kínai holdújév, a Tavasz Ünnep, az ország legnagyobb ünnepe. 2011 a kínai asztrológia szerint, a fém Nyúl éve lesz. A mitológia szerint a nyúl az (ellen)állóképességet  és az állhatatosságot jelképezi, a jóslatok szerint mozgalmas mégis nyugodt év lesz.


 

 A napokban több száz millióan keltek útra Kínában, hogy az évnek eme fontos időszakában találkozzanak családtagjaikkal. Ezekben a napokban európai szemmel nézve elképzelhetetlen méretű tömegek verődnek össze - a sanghaji vendégmunkásoktól az üzletemberekig -  a pályaudvarokon, repülőtereken, a kikötőkben és az autópályákon, hogy hazajussanak családjukhoz. Az újév egyhetes munkaszünettel kezdődik , ilyenkor a  boltok bezárnak és az önfeledt mulatozásé a főszerep.

Az óévet a  hiedelem szerint nyitott ablakokkal kell búcsúztatni, hogy az ártó szellemek szabadon távozhassanak, tulajdonképpen ezt szolgálják az országszerte megrendezett tűzijátékok is. Az ünneplés csúcspontján a kínai városok  egyetlen hatalmas tűzijátékká változtatják az eget, míg a földön petárdák pattognak, hogy minél nagyobb zajt csapva elűzzék a gonosz démonokat.

 

Az Újévi Ünnepségsorozat  az újév 15. napjáig tart, az utolsó és egyben legnagyobb eseménnyel a Lampion ünnepséggel ér véget, mikor is sok százezer lampion fénye világítja be a teliholdas éjszakát.


 

A kínai újév nem csupán Kínában az év legfontosabb ünnepe, hanem számos ázsiai országban és azokban a világvárosokban, ahol népes kínai kolónia él.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr662635344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holch Gábor · http://vezeto.blog.hu/ 2011.02.03. 16:34:11

A nyitott ablakok hagyományáról fájdalmas emlékeim vannak, hiszen jó néhányszor ünnepeltem olyan vidéki helyen, ahol valódi téli hideg van. A vacogó vendégek és kihűlt tenger gyümölcsei közepette csak a házilag forralt rizsbor tartotta bennem a lelket!

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.04. 13:06:06

Kurva nagy buli volt megint :DD

Írtam róla én is... xiongyali.blog.hu/2011/01/31/viszlat_tigris_udv_nyul

Helikopterről, ilyennek látszott a varos.. 2:20 korul indult be a videón a dolog :)

v.ku6.com/special/show_3914481/xl7Qtc4hPy8Oc9qg.html
süti beállítások módosítása