Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Szent Péter bazilika képekben

2011.04.25. 14:09 Qeki

A Szent Péter-bazilika a világ második legnagyobb keresztény temploma, melyet Szent Péter apostol sírjára építettek a 16.század elején.


A Szent Péter-bazilikában világhírű műalkotások százai találhatók, de mind közül a kétségtelenül legtöbbet csodált művészeti alkotás Michelangelo Pitetája. A jobb oldali mellékhajó első kápolnájában (Capella delta Pieta) látható művön a mester 25 évesen dolgozott. Az 1500-ban befejezett márványszobor alapozta meg Michelangelo hírnevét, és ez az egyetlen olyan mű, amit a művész szignált (a Madonna vállpántján).

Az oltár Szent Péter sírja fölött áll, Bernini tervezte a négy, egyenként 29 méter magas, csavart oszlopot, amelyek a haldachint tartják. A sír fölött Michelangelo világhírű kupolája, Róma városának és az egész kereszténységnek a jelképe magasodik. A kupolacsarnok négy oszlopa (71 méter magasak) tartja a kupolát, amelynek alsó körére Krisztus szavait vésték ("Te vagy Péter, kire, mint sziklára, építem egyházamat, és Neked adom a mennynek kulcsait"). Csigalépcső vagy felvonó segítségével lehet feljutni a Szt. Péter templom tetejére és kupolájára. Ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni,nemcsak  bepillantást nyerhetünk a bazilika architektúrájába, de megcsodálhatjuk az innen nyíló csodálatos panorámát Rómára.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr912854017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetlenéva 2011.04.27. 16:52:44

Michelangelo 1475.3.6-án született,ha 25 évig dolgozott a Piétán és 1500-ban fejezte be, mikor kezdte? 24-éves korában,1498-1499 körül készítette.

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2011.04.28. 11:03:33

@egyetlenéva: :)Köszi, javítottam! Valóban, tény, hogy zseni volt, na de nem ennyire:D!
süti beállítások módosítása