Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Capri - a világ egyik legszebb szigete

2011.07.26. 15:41 Qeki

Capri a Tirrén-tenger Nápolyi-öblében fekszik, 10,4 km2 területű sziget, mely meredeken emelkedik ki a vízből gazdag, buja növényvilágával, gyönyörű kis pasztellszínű házaival, kacskaringós, szűk kis utcácskáival, tereivel várja a romantika kedvelőit.

A sziget első lakosai görög telepesek voltak, akik Kr. e. 8. században költöztek ide. A Római Birodalom idején lett kedvelt üdülőhely. A Kr. e. 29-ben ide látogató Augustus császárt annyira megragadta a sziget szépsége, hogy a szintén gyönyörű Ischia szigetét elcserélte a jóval kisebb Caprira. Utódja Tiberius császár, uralkodása idején Kr. u.26 és 37 között nagyszabású építkezésekbe kezdett a szigeten. A középkorban a sziget a Nápolyi Királyság fennhatósága alá tartozott. Lakosai a szaracénok támadásai miatt kénytelenek voltak magasabb vidékekre költözni, a mai Capri város helyére. Egészen a 19. századig állandó kalóztámadásoknak és járványoknak volt kitéve a sziget. A 19. század elején francia uralom alá került, 1815-ben azonban a Bourbon Nápolyi Királyság visszafoglalta.

A 19. század közepétől Capri újra közkedvelt nyaralóhellyé vált. Az első szálloda, a Hotel Pagano 1826-ban épült fel. Ekkorra már nagyon sok arisztokrata és művész nyaralt a szigeten, később pedig az orosz értelmiségiek menedékhelye lett (.Maxim Gorkij).  Pablo Neruda is itt töltötte száműzetését.

Capri kifejezetten luxushelynek, viszonylag drágább szigetnek számít.
A sziget egyik természeti különlegessége és Capri egyik jelképe a Nápolyi-öbölnél található három szikla  a Faraglioni-sziklák, melyek a tengerparti földcsuszamlás útján jöttek létre. A szikláknak külön nevük is van:  Stella - a fő szigethez kapcsolódik és 110 m, Faraglione di Mezzo 80 m és Faraglione di Fuori 102 m.

 


Faraglione di Fuori  az egyetlen természetes élőhelye  a  kék gyíknak(Lacerta viridens faraglionensis )amely a védelmi kromatikus adaptációnak köszönheti különleges színét.

Arco Naturale, egy boltív, melyet a természet hozott létre. Egy víz alatti barlang bejárata volt, a barlang beomlott, a szél  és a tenger hullámai elmosták a beomlott kőzetet kialakítva ezzel  ezt a csodálatos  boltívet.


Matermania Grotto pedig egy barlang volt, melyet utólag a rómaiak alakítottak át. Az egykori mozaikok ma is láthatóak.

Grotta Azurra, avagy a Kék Barlang. Nevét onnan kapta, hogy a víz alatt beszűrődik ide a napfény és festői kék fény világítja meg a barlangot. Ezt a mélykék színt Capri-kéknek nevezik. A 60 m magas, 25 m széles barlangba csak kis, néhány fős csónakok férnek be a szűk bejáraton át.

 


A szigeten két város található: Anacapri és Capri. A nagyobb, és népesebb Capri, ahol a sziget két kikötője, a Marina Piccola, és a Marina Grande van. Capri városának központja a  Piazzetta, egy csodálatos kilátással bíró terasszal. Itt van a kikötőből induló kábelvasút végállomása. Ezen a téren található a városháza, amelynek udvarán a római-kori Villa Augustea romjait találtak meg. Érdekesség, hogy Capriban az egyik központi tér elnevezése őrzi az 1956-os forradalom magyar mártírjainak emlékét. (Piazza Martiri d'Ungheria 1956)

Capri városának rafinált eleganciája, kiváló éttermei, a világmárkákat kínáló luxusüzletei és elegáns szállodái vonzzák a turistákat és a hírességeket. 
Anacapri 275 m magasan fekszik a tengerszint felett, közel a Kék Barlanghoz . Számos villája, temploma, kolostora van. Fő látnivalója a Villa San Michele, amit a 20. század elején Axel Munthe svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén épített. A villa kertjében egyiptomi, és egyéb antikvitás-kori ereklyék, és művészeti alkotások találhatók. A kertből csodás kilátás nyílik Caprira, a kikötőre, a tengerre, és még a Vezúvot is lehet látni.

Anacapritól 3 km-re délnyugatra van a Punta Carena világítótorony , melyet 1862-ben kezdték építeni, 1867 óta működik – jelenleg is  eredeti funkcióját látja el.
Az építészeti látnivalók közül érdemes megnézni :
Castello Barbarossa-t, mely egy bizánci erődítmény volt, mára csupán központi része maradt ránk. Villa Jovis római kori villa-t, mely i. e. I. században épült, de csak a XVIII. században fedezték fel, ekkor építették mellé a Santa Maria del Soccorso templomot. A villa a római időkben eredetileg erődnek épült, saját víztartállyal és fürdővel rendelkezett.

További érdekességek:

- A szigeten nagy mennyiségben termesztik a citromot, ebből készítik a Limoncellot, de készítenek még lekvárt és parfümöt is a citromból.

- A szigetlakók fő bevételi forrása a turizmus és a hírek szerint belépési adót vetnének ki a turistákra. A látogatók tömegeit vonzó festői sziget a hajón érkező turistáktól fejenként egy eurót tervez beszedni. A helyi önkormányzat szóvivője szerint nem akarják kizsebelni a turistákat, de a kis sziget számára óriásiak a tömegturizmus okozta költségek. Többet szeretnének a környezetvédelemre fordítani, hogy ezzel további látogatókat vonzzon a sziget.
 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr473101151

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nápolyi morzsák 2011.07.27. 20:18:36

Most jártam először Olaszországban, így a forgalomról, közlekedési szokásokról is csak másodkézből voltak információim. Ebben a postban a saját, pár nap alatt Nápolyban és a Sorrentói félszigeten összeszedett tapasztalataimat írom le. A kicsi szép...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szelid sunmalac 2011.07.27. 15:04:42

Igen szep igy fotokon, de az utolso bekezdes nalam mar le is rontotta a nyari Balatonfured szintjere.

F173 2011.07.27. 15:08:17

Egy kicsit túlzás, hogy a világ egyik legszebb szigete, de mindenesetre a világ egyik felkapottabb szigete.

Hatványpatkány 2011.07.27. 15:23:20

Pedig tényleg a világ egyik legszebb szigete :) Tanúsíthatom, mert kétszer jártam ott. Szerintem Nápolynak (ami az egyetlen olasz város, amit utálok) is csak annyi értelme van, hogy onnan át lehet hajózni Caprira.
A poszthoz annyi javítandót, hogy Tiberius Kr. u. 26-37 között élt Caprin, nem Kr. e. Ottani kicsapongó életéről lásd Suetonius művét (De vita caesarum - magyarul is elérhető).

Mézesmázos Mózes 2011.07.27. 15:58:11

@Hatványpatkány: "Vedere Napoli, e dopo morire."
Nápolyt látni és meghalni.
Nekem az egyik kedvenc olasz városom, főleg amiatt, mert elkerülte a globalizáció és ízig-vérig olasz nagyváros maradt.
Persze ízlések és pofonok...

benoke77 2011.07.27. 16:17:56

Capri gyönyörű, tizenévesen jártam ott. Nem tudom mi a baj Nápolyal (azon kívül, hogy néha elönti a szemét:-) Én 3 napig csak csavarogtam és nem teltek unalmasan azok a napok.

ubk 2011.07.27. 16:24:03

Tavaly szeptemberben jártam itt, tanusítom, hogy gyönyörű az egész sziget. A víz meg tökéletes volt, első tengeri fürdésem itt történt :-)

OFF: Nápoly meg a legjobb külföldi város! :-)

csizkek 2011.07.27. 18:14:22

@benoke77: "Nem tudom mi a baj Nápolyal "
Erre mondja az olasz kollegam, hogy az a baj, hogy Afrikaban van! (Meg, hogy idiotak lakjak). Legalabbis szerinte:)
MOndanom se kell, hogy Eszak Olasz..

Kelta6725 2011.07.27. 18:31:27

mi baj Nápollyal?

azon kívül, hogy mocskos, koszos, büdös, lepusztult nagy része, és tele tolvajjal, meg bűnözőkkel???
Vannak olyan városrészei, utcái, ahová nappal sem szabad bemenni turistaként, mert életveszélyes.
ÁÁÁ...semmi.."tök jó hely"...

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2011.07.27. 19:01:04

Ha már Nápolyi-öböl, akkor nálam Ischia vezeti a listát. Tágasabb, zöldebb, mint Capri. Mivel nem olyan felkapott, ezért a tömegturizmus is kevésbé ostromolja (és a nagyobb területen jobban el is oszlik a nép).
Capri nagyon zsúfolt. A Capri és Anacapri közötti sziklameredély miatt a közlekedés nehézkes (egy darab út van, meg egy lépcsősor). Mivel a tömeg hatalmas, ez elég zavaró. Természetesen azért Capri is szép...

terii 2011.07.27. 19:02:34

@Mézesmázos Mózes: nekem is a kedvenc városom.ha nem itthon élnék, biztos, hogy ott szeretnék:)

ideasz 2011.07.27. 19:19:18

Nápoly kibaszott jó hely! Olyannal kellene felfedezned, aki ott él.

derabitz 2011.07.27. 20:06:42

Szép-szép Capri, de Saint Lucia-hoz képest, sehol sincs.
Olyan Érd-alsós.

derabitz 2011.07.27. 20:13:01

@ideasz:

Csak arra kell figyelnie a turistának, hogy helyi idegenvezetője a camorra tagja, vagy bedolgozója legyen, mert akkor tuti a biztonsága.
A camorrának egyébként érdeke, hogy a turista jól érezze magát, mert a turista pénze, legális pénz, és a pénz csak akkor jó, ha sok van belőle és dolgozik.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.07.27. 20:24:49

Nápoly egy érdekes hely. Két éve, amikor arra jártunk, voltak szép és nagyon lepukkadt részei, a közlekedése elég horror volt. Kocsival betévedtünk - parkolót keresve - a Spanyol negyedbe. Szerencsére ép bőrrel megúsztuk, de egy néni szólt, hogy jobb, ha feltekerjük az ablakot, és megmutatta, merre találunk ki leghamarabb :)
Olyan finom pizzát viszont még nem ettem sehol, mint Nápolyban.
Capri sajnos kimaradt, Nápoly, Vezúv, Pompei és a Sorentói félsziget volt a célpont. Vissza kell menni...

Globetrotter2014 2011.07.27. 20:30:08

Én is inkább Ischiára szavaznék... :)

mokkaczuka 2011.07.27. 21:30:29

Állati jó hely, ott voltunk nászúton 2005-ben... :) Ha valaki nem jut el oda, olvassa el Lola Francktól a Capri holdat, ott játszódik majdnem az egész, zseniális.

F173 2011.07.27. 21:34:01

@Hatványpatkány: Én pedig háromszor voltam Capri szigetén mégse gondolom, hogy ez a világ legszebb szigete. A thaiföldi Phi-Phi sziget vagy Bora Bora sokkal szebb...
Nekem Capri túlságosan kommersz és alig lehet megmozdulni az emberektől!

movhu 2011.07.27. 21:41:34

Nekem a környék is nagyon tetszik, nem egyszer jártuk körbe a Sorrentói-félszigetet. Gyönyörű, hangulatos helyek vannak, Positano és társai, óriási citromligetekkel, hatalmas citromokkal...visszavágyom. Mondjuk nem olcsó környék, de sajnos oda jutottunk, hogy a mai budapesti vagy más forgalmas helyen lévő viszonyokat ismerve már nem is tűnnek olyan borzasztónak a 2-4 EUR/órás parkolási díjak pl., sőt a vendéglátó helyek árai sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.27. 21:44:22

@Hatványpatkány:

"Pedig tényleg a világ egyik legszebb szigete :) Tanúsíthatom, mert kétszer jártam ott."

És hányszor jártál a _többi_ szigeten amik "a világ egyik legszebb szigete" címre pályáz(hat)nak? ;)

odamondó 2011.07.27. 22:53:38

Na a nápoly seggnyalásából szálljunk ki. Legtrógerebb város egész európában...

@Mézesmázos Mózes: Ja nincs globalizáció meg ízig vérig olasz város.. mi a bűnözés gyilkolás lopás az neked a hudeszuper? Különben a nem globalizációról annyit, hogy a német atomhulladék környékre temetése minden csak nem olasz tradíció.

mokkaczuka 2011.07.27. 23:08:30

Nápoly szuper hely, akinek nem tetszik, az nem ért hozzá. :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.07.27. 23:29:58

@neoteny: Úgy látszik, az "egyik" szó értelmezése nehézséget okoz neki...

nadiposzata 2011.07.28. 00:35:44

Akkor örülhetünk, hogy nem haltunk meg Nápolyban amikor az egyik legfelkapottabb dílertől akartunk hasist venni az utcán és csak olyan helyekre mentünk amit a hosteles lány nem javasolt?
Én kibebaszottul élveztem.

Mellesleg Caprit is. Szezonon kívül kell menni. Kb. alig volt ott tursita csak helyi lakosnak tűnők, akik majd összehányták magukat - velem egyetemben - a szárnyas hajón.

Minor.Dragon 2011.07.28. 03:29:14

@mokkaczuka: Ha már irodalom, akkor inkább Axel Munthe: San Michele regénye, melyet nemcsak Capri kapcsán érdemes elolvasni, hanem mert az egyik legnagyszerűbb könyv. (Az élete is az volt.)
Capri gyönyörű, ezt Gorkij is tudta, ráadásul nagyon kedvező a levegője.

Nápoly egyes utcái szépek, finom a kenyér, de folyton emlegettük a BKV magas színvonalát az ottanihoz képest. Főleg a villamos menetrendje nyújtott ehhez élményt. A buszok közönsége pedig elég érdekes volt, bár segítőkészek voltak.

benoke77 2011.07.28. 09:14:39

@Kelta67: Most Budapestről beszélsz vagy Nápolyról?

Ha Párizsban letérsz az egyenes vonalról amit a túristákoknak felfestettek akkor kb behánysz... Mindenhol vannak szar helyek, de attól hogy a budai Várnegyed és a környékének egy része lepukkant még hangulatos és érdekes.

felka 2011.07.28. 09:26:28

nápoly is tele van bevándorlókkal mint az egész ország.
capri meg turistákkal.

jog-ász 2011.07.28. 11:14:09

eddig öt különböző olasz területen ettem pizzát a legjobb eddig nápolyban volt!! a második pedig bari-ban..sehol europában vagy magyarországon olyan pizzát nem csinálnak.
nápoly nyáron büdös koszos, én februárban voltam, viszont capri februárban is gyönyörü, tele van tavaszi virágokkal, mezőkkel, egy több száz méter magasra menő felvonó van anacaprinál, alattad tavaszi virágos mezőkkel..és turista ekkor még alig alig van, de egy szál pólóban is jol elvoltunk.
az egy euroval semmi bajom nincs ha tényleg a sziget állapotának megőrzésére költik. nápoly szerintem is jó hely akkor ha el tudja valaki viselni a nem csilli villi olasz valóságot.

gyöngytyúk 2012.01.24. 04:29:44

már csak az a kérdés ki visz el engem .... nem , -))) ..volt egy film : öreg írónő , fiatal szeretője ..és caprit emlegették ..vagy egy dal volt ami szólt néha ? nem tudom ..

2013.07.29. 15:22:58

Vicces, hogy bármilyen témában egyből egymás torkának tudnak esni, pedig csak arról van szó, hogy nem mindenkinek ugyanaz tetszik. Én ezek szerint szerencsés voltam, mert március végén jártam Caprin és nem volt zavaróan sok ember, viszont a sziget hangulata engem is megfogott.
Akinek nem tetszik Nápoly, az menjen Münchenbe, ott rend és tisztaság van. :)

törpemanó 2013.08.02. 11:45:55

Ha Capri-ról olvasok mindig elszorul a szívem.......Vitathatatlanul nagyon szép hely,de amiről híres lett az a bizonyos "kék barlang",olyan Magyarországon is van -szintén egyedi-csak "zöldben"!!!!!!!Ennek miért nincs olyan reklámja?????
süti beállítások módosítása