Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A leghíresebb ferde torony

2011.09.16. 15:53 Qeki

Olaszország nyugati szélén, az Arno folyó két partján fekszik az egyik legrégebbi olasz város, Pisa. Itt található Itália egyik ékessége, a dóm épületcsoportja. A Pisai Ferde Torony a Dóm, a Keresztelőkápolna és a Temető négyes egységének a része. A harangtorony (Campanile)100 évvel később épült, mint a Dóm.

A Szűz Máriának szentelt dóm építése 1063-ben kezdődött, amikor is Pisa hajóhada fényes győzelmet aratott a szaracénok felett. E győzelem emlékére állították az 5 hajós, oszlopos bazilikát. A felirat szerint a Campanile építését 1174-ben kezdték, azonban a Pisában használt naptár, és a hagyományos időszámítás között egy év eltérés volt, így az építkezés tulajdonképpen már 1173-ban elkezdődött.

A Pisai Ferde Torony feltételezett építészei Bonnano Pisano és Wilhelm von Innsbruck voltak, akik nem érhették meg a torony elkészültét, ugyanis a fehér márványból készült torony építése 3 szakaszban, 200 évig tartott.
A torony kör alaprajzú és a toronyszobával együtt 8 emelete van. Földszintjét és legfelső, sisak nélküli harang-emeletét vakárkádok, hat középső szintjét karcsú oszlopos, árkádos körüljárók, díszes törpegalériák veszik körül. Hét harangja van, a zenei skála minden hangjának egy.



A torony nem is épülhetett volna ingatagabb helyre, alatta minden valószínűség szerint egy olyan kis sziget pereme húzódott, mely az egykori kikötő része lehetett. A talaj gyenge minősége és a rossz alapozás miatt megsüllyedt, s csak az építkezés (1173-1370) ideje alatti hosszabb szüneteknek volt köszönhető, hogy nem dőlt össze . A torony már az első kapavágástól kezdődően ferde volt. A pisaiak büszkén mesélik, hogy az épület az isteni szeretet miatt (erre utal a tér neve is Campo dei Miracoli: Csodák Tere) maradt állva.

A legenda szerint Pisa híres szülötte, Galileo Galilei két különböző tömegű ágyúgolyót dobott le a toronyból. Ezzel bizonyította, hogy a szabadesés sebessége független a testek tömegétől.

Az 56 méter magas és 147000 tonnás harangtorony az elmúlt évszázadokban tovább ferdült. A 19. században már egy méterrel dőlt el déli irányba s ez 1989-re már 4,7 méterre nőtt. Mivel Pisa legfőbb turisztikai látványossága a ferde torony, ezért a szakembereknek nem a teljes kiegyenesítést, hanem a dőlés megállítását kellett megoldaniuk.



1990-ben a tornyot lezárták a látogatók elől, majd a felújítás 11 éve során – a harangok leszerelésével – csökkentették az épület terhelését, több száz méter mélyre leeresztett kábelek – u.n. horgonyok – segítségével pedig stabilizálták azt. A helyreállítási munkák 2001. június 17-én, a város védőszentjének, Szent Ranieri napján fejeződtek be. Azóta bárki megmászhatja a Campanile 294 lépcsőfokát.
2001-es megnyitása óta a Pisai Ferde Torony már csak alig 4 fokkal tér el a derékszögtől, a tudósok pedig úgy becsülik, ez az állapot még legalább két évszázadig fenntartható lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr873232055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2011.09.17. 14:03:27

Érdekesség egyébként, hogy az épületegyüttes többi tagja (ahogy felsoroltad: a Dóm, a Keresztelőkápolna és a Temető) szintén döl, csak nem annyira látványosan, mint a torony. Bár a Kresztelökápolna esetén ez legalábbis észlelhetö szabad szemmel.

Egy másik érdekesség: Amikor Pisában jártunk, akkor a feleségem (akinek már csak a szakmája miatt is - aranymüves - igen jó a szemmértéke) kijelentette, hogy a torony nemcsak döl, hanem görbe is. Ezt én sehogy sem láttam, még akkor sem, ha az útikönyv széléhez mint egyeneshez próbáltam mérni. Amikor viszont megnéztem egy rajzot, ahol minden szint mindkét peremének a magassága stb. jelzve volt, akkor abból ki számíthattanm, hogy valóban görbül a torony egy picit: Ami utólag belegondolva nem is meglepö, a torony ugyanis már az építés közben elkezdett dölni. A munkálatok során meg nyilván nem a falak addigi vonalát követték, hanem a mindenkori függölegesnek megfelelöen folytatták az építkezést.

Lajk men 2011.09.17. 14:31:05

Hello admin, weblap tulajok!
Lenne egy kérdésem vegyetek fel msn-re! (honlap látogatotság növelés ingyen)
Msn.: djdark20@citromail.hu
süti beállítások módosítása