Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A világ 7 természeti csodája

2011.11.12. 16:52 Qeki

Az új világcsodákat választó internetes mozgalmat 2007-ben Bernard Weber svájci üzletember indította el, amikor is kezdeményezte a modern világ hét csodájának megválasztását. Az ötletnek akkora sikere lett, hogy alig ért véget a verseny, már el is indult egy új verseny, ezúttal a természet alkotta csodák között, melynek eredményhirdetésére  2011. 11. 11-én 11 óra 11 perc 11 másodperckor került sor. A világ 222 országából 440 jelöltet neveztek be a természeti csodák versenyébe, ezek közül egy szakértői bizottság döntése nyomán 2009. július 21-e után 28 maradt a listán. A versenyben maradt jelöltekre több mint két éven át lehetett a szavazni.
Íme, a világ 7 természeti csodája!


Amazónia esőerdeje

Amazónia a Föld legnagyobb alföldje/mélyföldje, 2 millió km²-nyi fél európányi terület, melyen a világ legbővizűbb folyója kanyarog keresztül és a legnagyobb egybefüggő erdős területet foglalja magába. Az Amazonas-medencéhez tartoznak Brazília, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana egyes területei.

 

Ha Long-öböl


 

Vietnám és most már hivatalosan is a világ egyik legszebb természeti látványossága a Ha Long-öböl (vietnami nyelven: Vịnh Hạ Long). Maga a szó „leszálló sárkányok öblét” jelenti. A Vietnami-öböl ezen részén 1969 mészkőszikla emelkedik ki a vízből, ezek nagy része több száz méter magas, lakatlan szirt és sziget.


Iguazú-vízesés

Argentína és Brazília határán terül el az Iguazú-vízesés, mely 275 különálló, szigetecskékkel, és szikla-kiszögelésekkel elválasztott zuhatagba ömlik le a félhold alakú sziklaperemről, átlagban 60 méter magasról. Az Iguazú-vízesés legmagasabb zuhataga az Union, mely az Ördögtorok-szakadékba zuhan. Nevét a helybéli guarani indiánok adták, melynek jelentése „nagy víz”. Az argentin oldalon a látogatók vízpermet áztatta ösvényeken csodálhatják meg ezt a bámulatos természeti jelenséget.
  

Dzsedzsu -sziget (Jeju-sziget)

A Dzsedzsu vulkanikus sziget Korea partjaitól 130 kilométerre délre fekszik. Központi része egy 1950 méteres inaktív Hallasan tűzhányó, amelyet 360 úgynevezett parazitavulkán vesz körül.


Komodo Nemzeti Park

Komodo Nemzeti Park Indonéziában található, területe 219 322 hektár, itt él a komodói varánusz. A nemzeti parkot három kis sziget alkotja: Komodo, Rinja és Padar - mindhárom egy ősi vulkáni fennsík maradvány, melyeket az erős tengeráramlatok szakítottak le a szomszédos nagyobb szigetekről.

 

Puerto Princesa

A fülöp-szigeteki  Palawanban, Puerto Princesa városánál található a világ leghosszabb földalatti folyója. A 8,2 kilométer hosszú barlangrendszerben kanyargó folyó nem csak egyedülálló cseppkőképződményei miatt lélegzetelállító, hanem különleges torkolata miatt is,  mely szinte rögtön a Dél-kínai-tengerbe ömlik. A lenyűgöző látvány mellett egyedülálló ökoszisztémával rendelkezik a terület a hegyvidéki és tengeri életformák találkozásának köszönhetően.


 

Table Mountain

 

A dél-afrikai Table Mountain különleges látványa és egyedülálló formája miatt számos legenda övezi, melyek közül az egyik legismertebb szerint egykor ez volt az istenek lakhelye. A hegy egyetlen, óriási homokkőtömb, lapos tetejű monolit, melynek több mint három kilométer hosszú a "csúcsa" - valójában a teteje, mely Cape Town (Fokváros) fölé emelkedik.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr303372917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

happyway 2011.11.12. 23:06:10

A komodói varánusz a világ legnagyobb gyíkja és nem hüllője, abból van bőven sokkal nagyobb (korkodilok majd minden faja, anakonda, stb).

szeme közé, laposan! 2011.11.12. 23:09:51

Asztal-hegyként is szép az...

egy maréknyi dollár 2011.11.12. 23:58:08

Köszönjük, hogy közre adtad ezeket a gyönyörű képeket, de hadd kacagjak egyet gunyorosan:"szakértői bizottság" választotta ki őket a beküldött 440 felvételből,haha!Mihez értettek szak?
Sok értelme szerintem nem volt az ötletnek,hiszen csak Magyarországon hétnél jóval több természeti csodát lehet könnyű szerrel találni,de mégis csak egy jóindulatú és buzgólkodásra serkentő kezdeményezésként kell értékelni.Éljen!

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.11.13. 00:26:55

Ezen országok turisztikai minisztériumai járultak hozzá a legnagyobb összeggel a versenyhez.

zrtzrtzrtzrt (törölt) 2011.11.13. 00:28:08

Egyértelműen a Ha Long-öböl, bár a kínai beszakadt hegyek is gyönyörűen, még ha e listán nincsenek is :(

happyway 2011.11.13. 00:49:16

Egyértelműen semmit nem lehet kijelenteni, mert ez nagyon szubjektív - én 7-ből 5 helyen jártam így az Iguacura tenném a voksom, de valószínűleg, mert hidrofil vagyok :) A Great Ocean Road nagyon hiányzik még nekem, de ettől függetlenül se Ha longba, se Palawan-ba nem lehet belekötni, de Jeju helyett a hasonló, de még érdekesebb Volcano Taal-t tenném be...és persze évekig lehetne erről vitázni, megegyezni úgyse lehetne.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.13. 07:21:40

Szép képek, jól leírt poszt. Igaz a sárkánykígyó egyáltalán nem tetszik... :))

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.11.13. 08:53:03

"az Union" - hát persze... Örökítsük tovább a nyolcvanas évek sorozatainak angol kiejtését az ifjúságra!

mestska · http://cities.blog.hu 2011.11.13. 09:25:40

@Benbe: ez most nem jogos, ez ugyanis nem angol szó.

El Salto Unión, ez a becsületes spanyol neve

szbszig 2011.11.13. 10:10:49

Egész jó eredmények születtek ezúttal szerintem. Legalábbis a 28-ból alapvetően jók kerültek a 7-be. Csak néhány helyen változtatnék így utólag.

- A Tábla-hegyet biztos kiszórtam volna. Abban nincs semmi különleges szerintem. Helyette szinte bármelyik hegy jöhetett volna, de kicsit tágabban értelmezve a kategóriát akár a Grand Canyon is.

- Komodo és a Galápagos-szigetek között nem nagyon tudok dönteni. Utóbbi mellett szól, hogy történelmileg fontosabb, és sokkal több őshonos fajjal rendelkezik. Előbbi viszont földrajzilag szebb környezetben fekszik, és a tengeri élővilága gazdagabb.

- Végül a Nagy-korallzátonyt nagyon hiányolom. Nem tudom, melyik másikat tenném ki, hogy helyet szorítsak neki, de annyira egyedülálló formáció az egész világon, hogy ennek mindenképpen ott kéne lennie.

Amúgy most nem volt semmi műsor? 2007. 07. 07-én, amikor az emberiség alkotta hét új csodát választották ki, hatalmas, egész estés show-t tartottak a Benfica stadionjában, Lisszabonban számtalan híres fellépővel és meghívottal. Most meg csak kiírták a honlapjukra a végeredményt, és kész? Elfogyott a pénz?...

koszredamusz 2011.11.13. 22:52:38

Íme, egy újabb remek reklámkampány. Szó, mi szó, szépek, az Iguazu nálam is top5-ben van a wishlisten, de a varánusz miért érdekeljen, Madagaszkáron például több meghökkentő élőlénnyel is találkozhatok. Meg egy ilyen heggyel mit lehet kezdeni azon kívül, hogy messziről nézed, vagy felmászol rá?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.11.14. 09:58:25

Semmi értelme az ilyen listáknak. Földönkön annyi csodás hely van, hogy egy 100-as litárse sem fére rá az összes nagyágyú, nemhogy egy 7-esre...

izirajder42 2011.11.15. 20:41:08

happyway te túlművelt zoológus, a gyík is hüllő!! :)))))))))

Mc Master 2012.01.07. 23:01:21

@izirajder42: nem azt mondta, hogy nem hüllő, hanem azt, hogy nem a legnagyobb hüllő, csak a legnagyobb gyík. :D Mármint a varánusz és nem Te... Mert - ő írta, én nem értek hozzá - a krokodil is hüllő és még sok más is, ami nagyobb jóval, mint a komodói varánusz gyík-hüllő.

Tudod Te mi az a 'hüllő'?

Hűtő - Lámpa- LÖkhárító szavak kiemelt betűiből származó rövidítés, egy pesti cég, mely ezen termékek javítására szakosodott. (Ha még élnek...)
süti beállítások módosítása