Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A szlovéniai Karszt vidéke

2012.05.18. 10:35 Qeki

A szlovéniai Karszt vidéke érintetlen és egyedülálló természeti és kulturális csoda.
A Karszt-fennsík (szlovénül: Slovenski Kras) mészkőből épül föl, számos (több mint 8000) barlang, dolina, polje és búvópatak káprázatos látványa fogadja az idelátogatókat.

 

A szlovéniai Karszt-hegységről kapták nevüket a mészkőhegységek belsejében kialakuló látványos jelenségek, mint a kőzetoldódás, erózió, barlangmélyülés, cseppkövek képződése, dolinák kialakulása stb.
A karszt jelenség a mészkő és a víz kölcsönhatásaként jön létre, melyben a mészkő egyszerűen feloldódik. A szó eredete a szlovén kras, és az olasz crasso szóra vezethető vissza.

Ljubljanától 47 kilométerre, Postojna és Triest között elterülő postojnai cseppkőbarlang, Szlovénia leghosszabb ismert karsztvidéki barlangja és Európa egyik legnagyobb karsztvidéki barlangrendszere.

postojna csppkőbarlang.jpg
A cseppkőbarlangot a Pilkve-patak több mint 70 millió éve alakítja. Eddig közel 20 km hosszú földalatti járatot tártak fel.
Egy hegymászó (Luca Cec) fedezte fel újra a barlangot 1818-ban (1213-ból származó véset található a barlangban).
A világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangjába egy kisvasúttal juthatunk be (1872-ben fektették le a vasúti síneket és 1884-ben az áramot is bevezették).


 
A barlang legszebb részének egy kilométeres szakaszát a Nagy-hegy (Kálvária), a Szép barlangok, Orosz híd és a Koncertterem között már gyalogosan csodálhatjuk meg.


A koncertterem kb. 40 méter magas, és 10 000 ember befogadására alkalmas.
Az első világháborúban az itt elszállásolt orosz hadifoglyokkal építtették meg az úgynevezett orosz hidat.


 

A barlang élővilágának a különlegessége a fokozottan védett barlangi gőte (Proteus anguinus), amely akár100 évig is elél. A barlangban télen és nyáron is kb. 10°C van (a páratartalom 90-100%), ezért meleg ruhát vigyünk magunkkal.

 

A Predjamski Grad (szó szerinti fordítása "barlang előtti vár") (Rablóvár) Postojnától 9 km-re, vadregényes környezetben, egy szurdokvölgyben, a Hrušica-hegy meredek, 125 méteres függő sziklafalába, egy barlang bejáratába épült erőd, melyet a XII. században építettek. Híres tulajdonosa Erazem rablólovag, akinek van magyar vonatkozása is; Mátyás királyt támogatta III. Frigyes császár ellen.
A középkori vár mögött hatalmas barlangrendszer húzódik (140m mély, eddig 13 km járatot tártak fel). A vár bevehetetlen falain kívül rekedt ostromlók a kiéheztetéssel próbálták bevenni a várat, de a védők a barlangon keresztül a környező falvakból tudtak utánpótlást szerezni.


 

Gyönyörű kilátás nyílik a teraszokról és a természetes ablakokból a környező vidékre.
Az egész világon egyedülálló, sziklába épített romantikus vár jelenleg múzeumként funkcionál.

 

Ljubljanától 76 km-re, Trieszttől 20 km-re található a Skocjan-barlangrendszer, amely 1986 óta az UNESCO világörökség része.


 

1819. január 1-jén készült el a Velika-dolina aljára vezető lépcső. A barlang feltérképezését a XIX. században kezdték el és a század végére be is fejezték. A látogatható barlangjáratok teljes hossza 6 km.


 

Már a bejárata (Dantét is megihlette) is lenyűgöző, Európa legnagyobb szakadékára nyílik. A barlangban pedig a világ egyik legnagyobb föld alatti vízgyűjtő területe várja a látogatókat, elképesztően gyönyörű kanyonokkal, tavakkal.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1796 méteres Snežnik-hegyen eredő Reka folyó 47 kilométeres felszíni út után Škocjan község mellett, a 60 emelet mélységű Nagy-dolina alján lép be a barlangba innen már Timavoként 41 kilométeren keresztül rejtett utakon, a föld alatt folyik tovább és Trieszttől északnyugatra, tenger alatti forrásokban jelenik meg újra.

 

A barlangrendszer két szakaszból áll, az úgynevezett Csendes (cseppkövekben gazdag) és az aktív, ma is formálódó Morajos-barlangból.


 

Szintén Szlovénia karsztvidékén található Lipica, Európa világhírű kulturális emléke is.
A lipicai fajta tenyésztésének bölcsője már több, mint 400 éves. 1580-ban II. Károly osztrák főherceg alapította meg itt a ménest, amely 1918-ig Ausztria fennhatósága alá tartozott. A világ minden tájáról császárok és uralkodók jártak a fehér mén csodájára (mely születésekor fekete).

 

A ménest a napóleoni háborúk idején menekíteni kellett (kétszer Magyarországra is kerültek), de mindig visszatért Lipicára. A hányattatások eredményeképpen veszélyesen lecsökkent az állomány, de  szívós fajta lévén, a tenyésztése mai napig nem szakadt meg.
Kivételes látványosság a klasszikus lovasiskola bemutatója.

Ez hát a Szlovén Karszt hegység, mely páratlan látnivalóival évente másfél millió látogatót vonzz!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr754523092

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szlovénia 2012.05.19. 09:11:16

Van ez az ország. A legkisebb szomszédunk. Valahogy nincs is miért összeveszni velük. Annyian vannak, mint a Fidesz szavazótábor fénykorában, de nem lubickolnak a nemzethalálban és annyian vannak, mint Demszky Budapestjében, de nem ismerik a kátyú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2012.05.18. 18:55:26

Elképesztően gyönyörű és vadregényes. Jó lenne eljutni ezekre a hátborzongatóan szép helyekre és végiglátogatni őket. Köszi a posztot!

Huba szaki (törölt) 2012.05.18. 21:41:47

A Karszt nekünk, magyaroknak már csak Doberdó néven marad közismert...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.05.18. 22:53:59

Köszönet a bejegyzésért, ha Szlovéniában túrázom, ezek kötelező programok lesznek.:) Egy apró megjegyzés: mivel a magyar nemzet lovas nép, ezért szerencsére rengeteg szavunk van a lószínekre a zsuffafakótól a vasderesig. Speciel a fehéret viszont semmiképpen sem használjuk ló színének a megjelölésére, helyette mondunk szürkét, ahogy barna helyett is pejt vagy sárgát. (A képen egyébként egy legyesszürke lipicai látható.) Van még pár nyelvtani és helyesírási probléma a posztban, de azért annyira nem leszek nyelvtannáci.:P

@Huba szaki:

Éppen ezért is szégyen, hogy míg az olaszok, az osztrákok és a szlovénok is szépen gondozzák az ottani síremlékeiket, temetőiket, addig mi, magyarok rájuk se hederítünk.:(

Zozi79 2012.05.18. 23:16:21

Én meg pontosítok egy kicsit :)

"A karszt jelenség a mészkő és a víz kölcsönhatásaként jön létre, melyben a mészkő egyszerűen feloldódik."

Valójában a víz széndioxidot vesz fel a talajból, és az így létrejövő szénsav oldja a mészkövet (vagy a dolomitot). A sima víz is oldja, oldaná, csak sokkal gyengébben és lassabban.

Qeki · http://vilagutazo.blog.hu 2012.05.18. 23:41:39

@Zozi79: Valóban, de nem is sima vízről, hanem folyóról, savas esőről,a természet erejéről szól az
írás.

fagzal 2012.05.19. 00:48:14

Voltunk a barlangban, sajna akkor alacsonyan volt a víz... de TELJESEN Mória! You shall not pass!! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.05.19. 11:02:53

Voltunk Postojnában, q szép a barlang, és nagyon klassz a kisvasút.Mondjuk felállni a kocsiban nem szabad, mert az ember feje ott marad egy kiálló sziklaszirten, kapuboltozaton.Ja, bringával voltunk, felfelé fél nap tekerés (és anyázkodás vastagon); majd a túloldalon másfél óra alatt legurultunk az olasz határig...Lefelé nagyon állat... :D

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2012.05.19. 14:17:47

Hát Szlovénia nagy kedvencem nekem is!

Zozi79 2012.05.20. 00:43:56

@Qeki: ebben az értelemben a folyó is sima víz. Vagy értsd úgy, hogy H2O :)

Sőt: H2O + CO2 <-> H2CO3

A H2CO3-ban pedig feloldódik a CaCO3 és a CaMG(CO3)2 .

Savas esők meg nagyon remélem, hogy nincsenek a közelben.

Üdv!
süti beállítások módosítása