Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hátborzongató csonttárak

2012.10.31. 07:42 Qeki

,,Állj, a halál birodalmába lépsz!" - áll a párizsi katakombarendszer bejáratán álló táblán. Számos európai országban találhatók ma már turistalátványosságként is funkcionáló katakombák, csonttemplomok és csontházak, ahol egykoron holtak ezreit, millióit helyezték végső nyugalomba.

Katakombák, Párizs, Franciaország

Parizs katakomba.jpg

Az egyik legismertebb, egyben legnagyobb és leglátogatottabb csontkollekció a világ talán leggyönyörűbb fővárosa alatt fekszik. A Párizs alatt mintegy 300 kilométer hosszan húzódó katakombarendszer, mely közel 6 millió ember földi maradványainak ad otthont mind a mai napig kísértetjárta hely. A katakombarendszer helyén az 1200-as évektől egy kőbánya működött, innen bányászták a követ a város építéséhez. A 18. században a város terjeszkedésével egy időben a zsúfolásig megtelt temetőkből a halottak csontvázait az elhagyott bánya alagútrendszerébe, a katakombákba költöztették. Bár a katakombák nagy részét 1955-ben lezárták egy része ma is múzeumként üzemel és látogatható.

Santa Maria della Concezione, Róma, Olaszország

Róma katakomba.png

A Rómában található Santa Maria della Concezione templom vagyis a  Kapucinusok templomának falait 4000 kapucinus barát csontja, padlóját pedig a Szentföldről származó föld fedi. A templom alatti temető egykor a kapucinus szerzetesek és Róma legszegényebb halottai számára jelentette a végső nyughelyet. Csak annyi ideig hagyták itt pihenni a barátok tetemeit, ameddig hely volt számukra. Amikor megtelt a kis temető, a szerzetesek csontjait a falakra rögzítették különféle mintákat formázva. A kriptában egy emléktábla áll: "Voltunk mint te, leszel mint mi…”

Convento dei Cappuccini, Palermo, Olaszország

Palermo_katakomba.jpg
Palermo katakombái, a Convento dei Cappuccini a világon talán egyedülálló. A palermói kapucinus katakombák nem csak a csontvázak elhelyezése miatt érdekesek, hanem a meglepően jó állapotban fennmaradt múmiák miatt is. A kapucinus hagyomány szerint a holttesteket mésszel, arzénnal és a Nap szárító hatásával próbálták megőrizni. A 15. századtól kezdve használták temetkezési helyként, így közel 8000 mumifikálódott testet rejt ez a hely. A holttesteket nem, kor, rang és mesterség szerint rendszerezték: férfiak, nők, szüzek, gyerekek, papok, szerzetesek, közemberek, arisztokraták. Mindegyikük ugyanazt a ruhát viseli, amelyikben eltemették. A katakomba utolsóként eltemetett lakója a két éves Rosalia Lombardo, aki 1920 óta még ma is üvegkoporsójában fekszik, mintha csak aludna.

Csonttemplom, Kutna Hora, Csehország

kutna-hora1.jpg
A csehországi Kutná Hora városában áll a Csonttemplom. A kicsiny kápolna belső díszítéseit közel 40 ezer emberi csontváz alkotja. AZ egykor virágzó város a bányák kimerülése, a harmincéves háború és az akkoriban pusztító pestisjárvány miatt hanyatlásnak indult. A 14. század közepén a járvány és a háborúk miatt több mint 30 ezer embert temettek el annak a monostornak a kertjében, melynek részét képezi a  sedleci osszárium – azaz a Csontkápolna, mely gótikus stílusban, az 1400-as években épült. Később a zsúfolásig megtelt temetőt elkezdték felszámolni és összegyűjteni a csontokat.  1784-ben Schwarzenberg család megbízta Frantisek Rint fafaragót, hogy az addig összegyűjtött csontokból készítsen templomi díszeket. A templom talán legkülönlegesebb dísze az emberi test valamennyi csontját magába foglaló óriási csontcsillár, mely a koponyák füzérével díszített boltozatból lóg a templomhajó közepén.

Csontház (Beinhaus), Hallstatt

Hallstatt csonhaz.JPG
Az idilli ausztriai kisváros Hallstatt is rendelkezik egy kuriózummal, a Csontházzal. A hegyoldalba épült településen nem csak az élők, de a holtak is helyhiánnyal küzdenek, így 10-15 évente kiásták a megboldogultak földi maradványait. A koponyákat kifehérítették és az elhunyt nevét és halálának dátumát gót betűkkel ráírták, majd festett virágokkal díszítették és a többi földi maradványával együtt a sziklafalba vájt Csontházba helyezték el. Jelenleg a csontkamrában 1200 halott koponyáját őrzik. A tradíció az 1720-as években kezdődött, míg az utolsó koponya 1995-ben került a Csontházba. Hallstattról bővebben itt olvashatsz!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr964880444

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.31. 14:30:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

légügyi megfigyelő 2012.11.09. 20:22:55

Kedves Szerző, ajánlom figyelmedbe az urbaniai (Marche tartomány, Olaszország, a valamikori Urbinoi Nagyhercegség egyik fontos városa)osszáriumot, az alábbi helyen találhatsz képeket:

www.myspace.com/raingazer/photos/8500435

Szerintem sok hasonlót találhatnál, mert elterjedt szokás volt, különösen a Kapucinusoknál az efféle temetkezés. Urbaniában a rend saját halottain túl a szentelt helyeken el nem temethetők maradványainak befogadásával is foglalkozta. Látható így egy fiatal púpos fiú maradványa, akit egy szekér gázolt talán halálra. Meg gyilkosoké is látható... és így tovább.
süti beállítások módosítása