Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Via ferrata: Mödling

2013.04.05. 09:50 Qeki

Az első via ferrata túrám helyszíne a Bécsi-erdőben, a gyönyörű természeti környezetben fekvő Mödling Klettersteig volt. Ez a via ferrata egy tipikus tanuló útvonal, melyen könnyen elsajátíthatjuk az alapokat és bepillantást nyerhetünk a via ferraták világába. (Videó a cikk végén)

DSC06881.jpg

Hogy mit is jelent pontosan a via ferrata? Az olasz kifejezés szó szerinti fordítása "vasalt út", ami tulajdonképpen olyan utakat jelöl, ahol mesterséges eszközök, különböző fixen beszerelt fém kábelek, kapaszkodók, létrák, lépcsőfokok és hidak segítik a mászást. A mászás alatt mindvégig egy drótkötél adja a biztosítást, amire a megfelelő felszereléssel tudunk rácsatlakozni.

DSC05092.jpg

A via ferratához szükségünk van néhány alapvető felszerelésre (amit szervezett utak esetén biztosítanak számunkra) Egy sisakra, egy beülőre és egy ehhez kapcsolódó via ferrata szettre;mely egy Y alakú kantárból, két karabinerből és egy fékező eszközből áll.

DSC06841.jpg

A vezető drótkötél, mely a biztosítást szolgálja néhol néhány 10 centiméterenként, néhol pedig méterenként egy-egy szeggel van rögzítve a sziklába, ezek a bizonyos rögzítési/átakasztási pontok, ahol a karabinereket mindig egyesével akasztjuk át, hogy egy karabinerrel mindig biztosítva legyünk a drótkötélhez. Egy részletesebb cikk a via ferrata kialakulásáról, felszereléseiről és a nehézségi szintekről.

DSC06885.jpg
Hajnalban indultunk útnak az utazom.com szervezésében Mödlingbe. Már a buszon elkezdődött a via ferrata "kiképzés". Megérkezve két kisebb, 16-16 fős csapatra váltunk, amíg az egyik csoport via ferratázott, a másik egy rövid túrát tett az erdőben (erről majd később). A 16 emberre 4 túravezető jutott, így mindenki a megfelelő figyelemben részesült. A via ferrata „beszálló ponton” átismételtük a buszon hallottakat és gyakorlatban is megmutatták, a ferrata felszerelések helyes használatát
A mászás rögtön egy meredek "felszökéssel" indul (B-C), ez az út legnehezebb része, de néhány instrukcióval könnyen legyőzhető ez az akadály is. A szikla többi része már könnyebb, néhány kitettebb szakasszal, úgyhogy nem túl szerencsés tériszonnyal küzdőknek. Nagyon jó élmény, remek sport csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki és ha rákap az ízére jöhet a folytatás a via ferraták szülőhazájában a Dolomitokban.
Válogass via ferrata utak közül a kezdőtől a haladóig!

Nézzétek meg saját készítésű videómat a mödlingi via ferrata túráról:



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr695196554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TakerOne · http://www.taker.hu 2013.04.06. 20:36:00

Én El Camino Del Rey-ezni voltam múlt szombaton. Érdekel egy talán kicsit illúzióromboló beszámoló?
süti beállítások módosítása