Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A leshani Óriás Buddha

2013.12.20. 08:18 Qeki

Kína Szecsuán tartományában, Leshan városától nem messze található a világ legnagyobb kő Buddha-szobra. A monumentális alkotást a Minjiang, Dadu és Qingyi folyók találkozásánál, egy sziklatömbből faragták ki a Tang-dinasztia idején (i.sz. 618–907).  A 71 méter magas szobor az ülő Maitréja Buddhát, az eljövendő korszak Buddháját ábrázolja. Az Óriás Buddha elképesztő méretekkel bír. Vállszélessége 28 méter, és a legkisebb lábujjkörmén is elfér egy ember. A leshani Óriás Buddha és az Emei-hegy környéke 1996 óta az UNESCO Világörökség része.

leshani_orias_buddha.jpg

A helyi mondás úgy tartja: "A hegy Buddha és Buddha a hegy". Vagy Buddha a Buddhában, ugyanis a hegységnek az a része, ahol a leshani Óriás Buddha található, maga is hasonlít egy fekvő Buddhára, ha a folyó felől nézzük, a leshani Óriás Buddha éppen a szívénél van. A leshani Óriás Buddha nem csak az időjárás viszontagságainak és a turistaáradatnak van kitéve, hanem ahogy sok helyen másutt is Kínában, komoly problémát okoz a légszennyezettség is. Így néhány éve a szobor közelében található gyárakat és erőműveket bezárták, ezzel védve ezt a kulturális és természeti örökséget. 

leshani_orias_buddha1.jpg

leshani_orias_buddha2.jpg

leshani_orias_buddha3.jpg

leshani_orias_buddha4.jpg

leshani_orias_buddha5.jpg

leshani_orias_buddha6.jpg

leshani_orias_buddha7.jpg

leshani_orias_buddha8.jpg

leshani_orias_buddha9.JPGFotók:soso, David Schroeter



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr75700693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása