Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A Tatooine bolygó felfedezése (Star Wars)

2010.03.23. 13:09 Qeki

Tunézia a tengerparti nyaralók és a sivatag szerelmesein kívül, a Star Wars rajongók Mekkájává vált. A Star Wars Saga számos jelenetének helyszínéül szolgált ez a fantasztikus adottságokkal rendelkező ország. George Lucast egykoron lenyűgözte ez a holdbéli táj és ma már turisták milliói keresik fel a Tatooine bolygót. 

A Tunéziai sivatag szélén található a berber törzsek által fölbe vájt házak városa Matmata. A környező hegyek több mint 5000 berbernek adnak ma is otthont. A barlanglakások 400 éve változatlan formában készülnek. A földalatti lakások vagy más néven trogloditok 3-5 méter mélyen találhatók a homokkő talaj belsejében, így biztosítják az állandó hüvős (20-22 fokos) klímát a külső 40-45 fokos hőségben is. A helyiségek egy központi körkörös udvarból nyílnak, a különböző részek földalatti folyósokkal vannak összekötve, így igazi komplexumot képeznek. A város a film forgatásáig teljesen ismeretlen volt, ám attól a perctől kezdve Matmata házai kiléptek az ismeretlenség világából és ma már hajnalonként turistatömegek keresik fel. Sok másik jelenet helyszínével ellentétben itt még ma is megtalálhatók a film eredeti díszletei. Luke Skywalker filmbéli otthona, ma hotelként üzemel (Hotel Sidi Driss) és a személyzet némi ellenszolgáltatásért cserébe szívesen sztorizik.

Szintén néhány jelent forgatási helyszínéül szolgált a Chebika oázis és környéke. Chebika tulajdonképpen egy romváros, melyet a hegyekből lezúduló víz pusztított el. Emellett külön érdekesség az itt található vízesés, ami a Szaharában egyedülálló. Az állandó napsütésnek kitett helyet egykoron a  „Nap kastélyának” is nevezték. A film rajongói szerint, ahogy a Tatooine bolygó nevét egy valóban létező Tataouine település inspirálta, addig Chebika nem másnak kölcsönözte a nevét, mint Csubakkának.  

 

A Sidi Bouhlel hasadék, amit ma már Star Wars kanyonként ismernek az utazók. Ezt a csodálatos tájat sok millió évvel ezelőtt még tenger borította, majd folyóvá szelídülve vájta ki ezt a kanyont. Mára már csak egy kis forrás maradt a folyóból, amit a helyiek kúttá alakítottak. A kanyon szépségét 1970-es években fedezték fel a filmesek és azóta számos film helyszínéül szolgált.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr231862251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

This_is_Sparta (törölt) 2010.03.24. 13:28:15

Akkor ez most azt jelenti, hogy a Csillagok háborúja valójában a Földön játszódik, de legalább is kitalált történet az egész...!? Hű!!!

Egu 2010.03.24. 13:38:23

@Kádár Alíz: Dehogyis!!! Hanem azt, hogy Tunéziában robotok élnek a sivatagban és nagy szőrös állatokról neveznek el oázisokat.

Amúgy tényleg jópofa hely, érdemes szétnézni és nem csak a tengerparton napozni.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2010.03.24. 13:39:28

Alíz, borzaszó hírem van számodra: a télapó se létezik.
Próbáld megemészteni.

ezerév 2010.03.24. 15:38:01

Ez nekem vagy tíz éves élmény. De jó volt.
süti beállítások módosítása