Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Bioluminescent Bay - a hideg fényű öböl

2010.04.30. 11:11 Qeki

A Karib-tengeren, Puerto Rico partjai mentén található Bioluminescent Bay vagy Bio Bay egyike a világ érintetlen csodáinak. Vieques sziget partjainál elhelyezkedő öböl ugyan nem egyedülálló jelenség a világon, de a leglátványosabb biolumineszcens öböl. Hogy pontosan miről is van szó? A biolumineszcencia, élő organizmusok kémiai reakciója (fény a luciferinnek nevezett vegyület oxidációjakor keletkezik és ezt a reakciót a luciferáz enzim katalizálja) általi fénykibocsátást jelent, hő leadás nélkül, ezért „hideg” fénynek is szokták hívni. Szerepe lehet a párválasztásban, táplálkozásban, védekezésben, kommunikációban stb. Ebben a konkrét esetben ezt a jelenséget a Dinoflagellátákhoz (ostoros egysejtűek) tartozó planktonikus, ostoros egysejtűek hozzák létre. Az öböl sekély vize, szűk kijárata a tengerre és a mangrove erdők tökéletes életfeltételeket biztosítanak a dinoflagelláták számára. A mangrove fák vízbe hulló levelei, elhalt ágai és gyökerei ugyanis hatalmas szervesanyag-utánpótlást jelentenek, mely kedvez a B12 vitamint termelő baktériumok jelenlétének, ami pedig nélkülözhetetlen az egysejtűek számára.  A dinoflagellátáknál a mechanikai stresszhatás, illetve már nagyon kis nyomásváltozás is kiváltja a lumineszcenciát. Tehát a vizet ért legkisebb zavar is generálja a kémiai reakciót, ami a csónakok közelében vagy akár az úszó ember által megkevert vízben megdöbbentő fényeffektusokat eredményez.
Az öbölre a 17. században spanyol felfedezők bukkantak, akik a fényjelenséget az ördög művének tekintették, így megpróbálták megakadályozni, hogy az öböl vize keveredjen az óceánnal, ezért hatalmas sziklákat gördítettek a víz útjába. A sors iróniája, hogy mivel csökkent a vízáramlás az öböl és az óceán között, megnövekedett a víz B12 vitamin szintje, ennek következtében a dinoflagelláták koncentrációja megnövekedett, így megsokszorozva a ragyogást. Ma egy liter vízben közel 250.000 biolumineszcenciára képes egysejtű van, ezzel ez a világ a legnagyobb koncentrációjú helye. Vieques szigetet 1941-től 2003-ig az Egyesül Államok Haditengerészete katonai gyakorlótérnek használta. Prominens személyek és helyi tüntetők nyomásának hatására 2003-ban a haditengerészet kivonult a szigetről, azóta közkedvelt turistacélpont. Bár az öbölben az úszás már nem engedélyezett, az éjszaka vezetett kajaktúrákon megcsodálhatjuk ezt a fantasztikus látványt.

képforrás:www.weburbanist.com



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr321963923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása