Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Cinque Terre - a megelevenedő festmény

2010.05.12. 13:00 Qeki

Szikrázó napsütés, azúrkék tengeröblök, sziklára épült színpompás házak, igen mintha egy festmény lenne, de valójában ez a festői látvány tárul elénk, ha ellátogatunk az Olaszország nyugati részén, a Ligur-tenger partján elterülő „Cinque Terre” az "Öt föld" vidékére. 

Az olasz Riviéra legcsodálatosabb tája ez, ahol a 18 kilométeres tengerparton öt sziklára épült falu húzódik (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso), melyeket egy gyalogösvény köt össze. A gyaloglás mellett választhatjuk a falvakat összekötő vasutat, de érdemes hajóra szállni és a tenger felől megnézni sziklákkal körbezárt öblökből megcsodálni a vidéket. A különleges táj meredek sziklafalait az elmúlt 1000 év alatt az emberek teraszos műveléssel alakították, formálták. Közel 7000 kilométernyi terméskő falat építettek minden gépi segítség nélkül saját kezükkel, majd szőlőt, olajfát, citromot, narancsot, bazsalikomot ültettek. A csodálatos vidék természeti szépségét és kulturális értékét figyelembe véve a Cinque Terrét 1997-ben a Világörökség részévé nyilvánították. Az UNESCO szigorú szabályozása és a vidék nehéz megközelíthetősége miatt a mai napig megőrizte érintetlenségét, mediterrán hangulatát. A településeket autóval szinte lehetetlen megközelíteni, de számos más módját választhatjuk a felfedezésnek (gyalogút, vasút, hajó).  A falvak szűk, sikátorszerű („caruggio”) utcáit járva nem kell tartani a tűző napsütéstől, hiszen a magas toronyházak hűsítő árnyékot biztosítanak. Az öt falut is magában foglaló Cinque Terre Nemzeti Park nagyszerű kalandokat nyújt a túrázás szerelmeseinek, ahol szebbnél-szebb gyalogösvények várják az embert, melyeket járva megismerheti a vidék különleges flóráját-faunáját. Egyéb aktív kikapcsolódásra is van lehetőség, mint a kerékpározás, lovaglás és a búvárkodás. Ám, aki kevésbé mozgalmas programra vágyik, választhatja a tengerparti napfürdőzést és gasztronómiai kalandozásokat.
Riomaggioréból indul a mintegy kilenc kilométernyi gyalogút, a Sentiero Azzurro (Kék ösvény), mely néhol nagy kihívások elé állítja a turistákat. Bejárnád a Cinque Terre lenyűgöző vidékét? Itt a remek lehetőség!

Riomaggiore

Riomaggiore a legkeletibb falu, színes toronyházaiból sosincs két egyforma színű egymás mellet, állítólag amiatt, hogy a helyi, lokálpatrióta halászok már a tengerről felismerjék lakhelyüket. A toronyházak 3-4 emeletesek két bejárattal rendelkeznek, egy elöl a homlokzaton a másik pedig hátul, egy fölsőbb szinten található, ahol egy magasabban lévő utcára lehet kijutni. Ez egyrészről a hely adottságai miatt került kialakításra, másrészről pedig biztonsági szempontból is fontos volt, mert menekülési lehetőséget biztosított a szaracén támadások idején. Riomaggiorét a vasútvonal ketté osztja, az alsó rész az úgynevezett halászfalu, ahol a vízen a házakhoz hasonló színű halászcsónakok ringatóznak, várva gazdájukat, hogy éjjel/ hajnalban kihajózzanak. A kikötőig egy hosszú lépcsősor visz le, ahol a házak alsó részein íncsiklandozó illatokkal csalogatják be a turistákat az éttermek, ahol a halászok rokonai dolgoznak. A felső rész a mezőgazdasági falu, az itt élők reggelente a teraszos földekre mennek dolgozni.

Riomaggiore
 

Manarola-t valószínűleg a római korban Volastra lakói alapították,(Volastra Manarola fölött a dombtetőn áll) nevét a római házi isteneknek emelt templomáról kapta. A házak között húzódik meg egy fehér cementpiramis, mely a hajósok számára fontos szerepet játszott a navigációban. Manarola és Riomaggiore között húzódik a sziklába vájt Via Dell'Amore azaz a Szerelem útja.


Manarola

Corniglia a Cinque Terre legkisebb és legcsöndesebb falva, egy 100 méter magas sziklafokon épült, így megközelítése sem egyszerű. A Lardarina-nak nevezett 377 lépcsőfokból álló lépcső megmászása a nyári hőségben igen megterhelő, de mindenképp megéri az erőfeszítést, mert felérve gyönyörködhetünk a csodálatos panorámában. Szembetűnő a különbség a többi faluhoz képest, hogy itt a házak jóval alacsonyabbak és szélesebbek.


Corniglia

Vernazza Cinque Terre gyöngyszeme, valaha a legvirágzóbb falu volt köszönhetően természetes kikötőjének, aminek révén a tengeri kereskedelemben központi szerepet töltött be. Erről a gazdagságról tanúskodnak mind a mai napig látható építészeti remekek, mint az árkádok, kapuk, loggiák. Vernazza védelmi építményei erődtornyai, toronyházai és a Dorai vár fontos védelmi szerepet játszottak a mórok, barbárok és kalózok támadásai ellen. A Dorai kastély bástyája ma is a falu meghatározó látványossága.


Vernazza

Monterosso az öt falu közül a legnagyobb, klasszikus értelemben vett üdülőhely, hosszú homokos stranddal, szállodákkal és pezsgő éjszakai élettel. Az új modern üdülőrészt a San Cristoforo hegyfok választja el, a történelmi városrésztől, mely hangulatát megőrizve hasonló a másik négy faluhoz. Bejárnád a Cinque Terre lenyűgöző vidékét? Itt a remek lehetőség!

Monterossok

épforrás:flickr.com stevenverlander, Atilla2008, albireo2006, joeburded, CH13, Fabio Riccofede0253, petlifesaver, Mats Hage Eikemo, Dott. Lilith




A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr141996072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.05.12. 14:11:05

Hú, gyönyörűek! Mindjárt utána is nézek... köszi! :)

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.06.30. 10:01:56

en tavaly voltam az elso 3 faluban, a kocsit erdemes la speziaban hagyni, mert

1, legfeljebb a sziklafal tetejen levo parkolok egyikeben tudjuk otthagyni, tuz a nap es egy gyujtobusszal kell lemenni (hetvegen ott sincs hely)

2, a legtobb ember, aki csak egynapos latogatast tesz, csak az egyik iranyba gyalogol, visszafele ugyis vonatra szall (ami szinte vegig a sziklaba furva halad) ha meg mar ugyis a vonaton vagyunk, minek leszallni, es varni az amugy is zsufolt buszra? (a vonat is az amugy)

szep hely amugy, nem is veszesen draga (pl. milanohoz kepest), de aki nem volt meg olaszorszagban 3-4x, az ugysem ide fog jonni

mestska · http://cities.blog.hu 2011.10.23. 20:07:40

klassz hely, pár éve körbejártuk, pár napot Manarolában aludva. Szerencsére a valóság sokkal szebb, nem kellett volna szétfotoshoppolni a képeket.

Monterossoban szerintem apró kavicsos a part, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Meg amúgy sem lényeges :)
süti beállítások módosítása