Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A világ legjobb légitársaságai 2010-ben

2010.05.27. 09:41 Qeki

Idén is összeállította a londoni székhelyű repülőtér-minőségfigyelő cég, a Skytrax az utasok szavazatai alapján a világ 10 legjobb légitársaságának listáját. A cég 1989 óta minősíti a légitársaságokat, az idén csaknem 18 millió utas véleménye alapján született meg a rangsor. A szavazás során 38 szempont alapján minősítették a cégeket, mint a fedélzeti kiszolgálás, ételek minősége, repülőgép állapota, ár- teljesítmény arány stb.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Top 10:
1.   Asiana Airlines
2.   Singapore Airlines
3.   Qatar Airways
4.   Cathay Pacific Airways
5.   Air New Zealand
6.   Etihad Airways
7.   Qantas Airways
8.   Emirates Airlines
9.   Thai Airways
10.  Malaysia Airlines

A top 10-es lista alapján, jól látszik, hogy az ázsiai légitársaságok uralják az élmezőnyt. Mindössze két óceániai vállalat tudta felvenni a versenyt velük, az ausztrál Qantas Airways és az Air New Zealand.


Hogy minek köszönhető az ázsiai légitársaságok egyeduralma? Nos, leginkább a rendkívül udvarias és minőségi szolgáltatásoknak. Nézzünk néhány példát!
Míg az európai és amerikai járatokon szinte mindenért külön kell fizetni, addig a Cathay Pacific járatain például lehetőség van rá, hogy ha bármikor megéhezünk, meleg ételt kapjunk újratölthető tésztás dobozoknak köszönhetően.  Különlegességnek számít az is, hogy az első osztályon nemcsak az ülőhely mérete és minősége, de a mellékhelyiség is osztályon felüli, ellentétben a legtöbb légitársasággal, ahol a turistaosztályhoz hasonló telefonfülke méretű mosdó áll rendelkezésünkre.  
Az Asiana Airlines járatain az utasok ingyen juthatnak takarókhoz, párnákhoz, míg egyes amerikai légitársaságok esetében, ezért is külön díjat számítanak fel. Tágas lábterek, az Asiana járatain a szokásoshoz képest néhány centiméterrel nagyobbak a lábterek, ami nem hangzik hatalmas különbségnek, de aki már végigszenvedett egy 10 órás utazást szűk lábtérrel az tudja, hogy mennyi számít, hogy keresztbe tudja- e tenni a lábát anélkül, hogy porcleválás történne a térdében.


Említést érdemelnek a légi utaskísérők is. Hivatalos álláspont szerint a légi kísérő fő feladta, hogy biztosítsa az utasok biztonságát, másodsorban pedig, hogy gondoskodjon az utasok komfortérzetéről. Míg Ázsián kívüli viszonylatban valóban inkább a fő feladatot látják „csak” el, addig Ázsiában nagy hangsúlyt fektetnek a kiszolgálásra is. Legendás az ázsiai stewardessek szépsége és kedvessége. Ezt a kedvességet a férfiutazók egy része félreértelmezve szexuális felhívásnak tekinti, így az itteni stewardessek fokozottan ki vannak téve a szexuális zaklatásnak.
 

Magyar érdekeltsége is van a díjnak, ugyanis a Malév lett Kelet-Európa Legjobb Légitársasága, a kontinens legjobbja címet pedig a német Lufthansa kapta.


képforrás:flickr.com



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr792034914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MuciFoci 2011.06.14. 13:48:11

A malev...? Milyen lehet akkor a tobbi legitarsasag? Az easyjeten kedvesebbek a 'sztyuik', a malev jegyek meg horribilisan dragak, legalabbis londonbol. Az utobbi 5-6 evben nagyon sokat esett a szinvonaluk, de ha ok nyertek, hat ok nyertek.
süti beállítások módosítása