Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A világ legnagyobb hajótemetője

2010.06.15. 20:00 Qeki

A világ legnagyobb hajóroncstemetője Afrikában Mauritánia partjainál Nouadhibou kikötőjénél található. Az ország második legnagyobb kikötője mely a kereskedelem központja a turisták és fotósok kedvenc helye, ahol százával állnak a világ minden tájáról az elhagyott hajóroncsok a vízben és a parton is.

A használatból kivont hajók megsemmisítése igen költséges, így nem meglepő, hogy a könnyebb utat választva a mauritániai a kikötőöbölben dolgozókat megvesztegették, hogy a hajókat lehorgonyozhassák. A jelenség a 80-as években kezdődött mikor a mauritániai halászatot államosították és a fölöslegessé váló hajókat egyszerűen az öbölben hagyták. Néhányan, akik reménykednek, hogy idővel lehetőségük lesz a hajójuk felújítására őröket alkalmaznak, akik ezeken a roncsokon lakva próbálják megvédeni, a gyakran értékes berendezésekkel felszerelt hajókat.

A szegény, helyi halászok leleményes módon a roncsok között hálókat kifeszítve próbálnak „halászni”, ezzel megélhetésüket biztosítani. Az ökológiai veszélyt jelentő temető felszámolását az EU 2001-ben 430 millió euróval támogatta mindezért öt éves halászati jogot kért, azonban a mai napig nem történt változás.

A mexikói fotós Jan Smith 2008-ban számos akadályt leküzdve (egy aknamezőn töltött éjszaka miatt letartóztatták kémkedésért) jutott el és gyönyörű felvételeket készített az elhagyott hajóroncsokról.

 


 

                                                                                                                        

 

képforrás:smithjan.com, flickr.com (slosada)

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr102084401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.06.15. 23:38:15

Félelmetes. Brrr... Azért kíváncsi lennék, mi maradna az emberiség után (ha eltűnne) mondjuk húsz millió év múlva... Ezekből biztosan egy árva porszem sem.

túrógombóc 2010.06.21. 20:17:59

eladni,ami használható,aztán tipli.egyébként sztem az acél újrahasználható,el kéne adni az egészet és kész.borzalms tömegek lehetnek ott lehorgonyozva.asszem utánanézek a dolognak...

countrychaos 2011.02.07. 22:10:31

adatlapomon láthatsz pár további képet elhagyott hajókról a Nyugat-Szaharából(Marokkó!?!?) Laayoune-ból ill. Tarfaya-ból

Első mohikán 2012.05.14. 00:56:06

Itthon -Magyarországon- bezzeg nem maradna meg pár napnál tovább egyik sem...
süti beállítások módosítása