Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Highway from hell

2010.08.05. 11:42 Qeki


A szibériai Jakutszk városába mindössze egyetlen út vezet Moszkvából. Ennek a Léna folyó partjával párhuzamosan futó része Lena Highway, avagy a Highway from hell posztunk főszereplője.

Elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy Jakutszk térsége a világ egyik leghidegebb lakott helye, ahol a téli átlaghőmérséklet -40 °C ennek következtében a föld állandóan fagyott, nyáron viszont az átlaghőmérséklet meghaladja a 23 °C, de nem ritka a 30 °C sem. A hatalmas hő ingás és az állandóan fagyos talaj miatt ilyen körülmények között elég nehézkes egy betonút építése. 

 

Így az egyetlen Jakutszk városába vezető út a Léna Highway annak ellenére, hogy hivatalos autóút nincs lebetonozva. Télen az útviszonyok a körülményekhez képest jónak mondhatók, ugyanis a talaj állandóan fagyott, ekkor akár 70 km/h is „száguldozhatnak” az autók. Némi problémát csak a hó, a hideg és a hatalmas köd miatt nullára csökkenő látástávolság okozhat, ám ez említésre sem méltó a nyári embert és autót próbáló körülményekhez képest.

 

A nyári hónapok alatt a fagyott talaj felső rétege felolvad, és a közlekedés rémálommá változik. A nyári esőzések és az árvizek tovább súlyosbítják az amúgy is rossz útviszonyokat, járhatatlan sártengerré változtatva, amiben szó szerint elsüllyednek a járművek. Egy-egy beragadt autó, teherautó akár napokat is eltölthet a sárban rekedve. A magára hagyott autókat élelem vagy a meleg ruha reményében gyakran feltörik a segítségre várók.

 

 

 

Ám ha sikeresen túljutottunk az út legnehezebb szakaszán sem lehetünk biztosak, hogy eljutunk Jakutszkba. A főút a Léna folyó keleti partján húzódik, ám Jakutszk a nyugati parton terül el, így híd híján a nyári időszakban csak kompon lehet átkelni, télen pedig a folyó jegén jelölnek ki átkelőhelyeket az autók számára, ám ősszel a jégzajlás illetve tavasszal az olvadás idején a város megközelíthetetlen. A tavaszi és őszi időszakban Jakutszk városa szinte hermetikusan elzáródik a külvilágtól, csak repülővel vagy hajóval lehet megközelíteni.
 

 További képek a videón!



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr982200526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vakegér 2010.08.06. 17:43:41

2007 nyaran jartam Jakutfoldon, de akkor szerencsere szaraz utak voltak.

A helyiek szerint hulyeseg ilyenkor elindulni, mert egyertelmu, hogy mire szamithatsz.

A legjobb kozlekedesi utvonalat az oktobertol marciusig kemenyre fagyott folyok (jakutszkij aszfalt) biztositjak.

vakegér 2010.08.06. 17:43:55

ja, az elobbirol lemaradt: a kepek a kelet sziberiai turarol:

www.hg6n.hu/ha1ag/zenphoto/index.php?album=UE0QDA

parker 2010.08.31. 22:06:25

Hú . Én novemberben megyek,még sosem voltam ott. Lappföldön igen (salla) De szerintem ez durvább lessz pár fokkal..
süti beállítások módosítása