Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Lady Liberty avagy a Szabadság-szobor építésének pillanatai

2010.10.04. 14:01 Qeki

A Szabadság-szobor készítéséről bemutatott képeket Albert Fernique készítette 1883-ban.
 

 

A Szabadság Megvilágosítja a Világot, ismertebb nevén a Szabadság-szobor vagy, ahogy az amerikaiak hívják Lady Liberty, a Liberty Islanden már több mint 120 éve őrzi New York bejáratát. A szobor ötletének kitalálója Édouard René Lefevre de Laboulaye francia történész volt, aki rajongott az amerikai történelemért. Elképzelése szerint a rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta volna az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének centenáriumára 1876. július 4-ére a barátság jeleként.  Ám erre az időpontra mindössze a jobb karja készült el a fáklyával.



 

A szobrot mintázó nőalak ötlete Franciaországban pattant ki egy fiatal szobrász Frédéric-Auguste Bartholdi fejéből, aki a Szuezi-csatorna építtetőitől remélt megrendelést egy világítótoronyra. Egy hatalmas nőalakot képzelt el fáklyával a kezében, így mikor a Szabadság-szobor elkészítésére kapott megbízást elővette korábbi terveit. Az építés során számos nehézséggel kellett szembenézni: a szobor hatalmas méreteivel, időjárás viszontagságait jól bíró szerkezettel, a szállítás nehézségeivel és nem utolsó sorban a pénzhiánnyal.

 

Bartholdinak és a kivitelező mérnök Alexandre-Gustave Eiffelnek mindezek nehéz feladatot jelentettek. Az Eiffel által készített vasszerkezet, melyet az oszlop belsejébe helyeztek el, mint rugalmas állványzat tarja a szobrot. A vörösréz bevonat mindössze 2,3 milliméter vastagságú, a lemezeket kézzel kapálták, domborították.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bartholdi a tökéletesség érdekében először egy 1,2 méteres modellt készített (ami mai napig Párizsban a Luxemburg kertben látható), majd egyre nagyobbakat, és csak ezután látott hozzá a valódi megalkotásához.

 

1878. június 30-án a párizsi világkiállításon bemutatták a szobor elkészült fejét a Trocadéra palota kertjében, a többi részét a Mars-mezőn állították ki. A talapzatot az amerikaiak finanszírozták, a pénz lassan gyűlt össze rá, mivel az állami támogatást megtagadták, ezért Pulitzer a The World vezércikkében támogatta a gyűjtést, így 1885 augusztusára összegyűlt a pénz és 1886 áprilisára el is készült a bentheimi homokkőből készült 47 méteres talapzat (Richard Morris Hunt tervei alapján).

 

1884. július 4-én, a Függetlenség napján adták át hivatalosan az Egyesült Államok franciaországi nagykövetének. Franciaországból szétszedve, mintegy 3000 darabban hajókon szállították New Yorkba, majd felállították a talapzatra és 1886. október 28-án Grover Cleavland elnök hivatalosan is felavatta. Érdekesség, hogy New York állam kormányzójaként pont ő vétózta meg a talapzat építésére szánt 50 ezer dollár kifizetést az állam költségvetésből.

 

A szobor 205 tonna, 46 méter magas, a fáklya csúcsa, 93 méterre van a földtől. A fáklyát tartó kéz 12,8 méteres és a mutatóujja 2,4 méter. Bal kezében tarja a Függetlenségi nyilatkozat tábláját. A szobor a rabszolgaság széttört béklyóin áll, mint a szabadság szimbólumán. A korona hét ága, mely a hét tengert és hét kontinenst szimbolizálja, a koronán lévő 25 ablak pedig a világ 25 drágakövét.
Hogy a szobor arcát kiről mintázták arról máig viták zajlanak. Bizonyos források szerint Isabella Eugenie Boyer, Singer özvegye ült modellt, mint amerikai üzletember francia felesége, mások szerint Bertholdi saját édesanyját örökített meg a szoborban.



Kezdetekben világítótoronyként is funkcionált ugyanis a fáklya elektromosan gerjesztett fényét 24 tengeri mérföldről is lehetett látni. A talpazatban működő Amerikai Bevándorlási Múzeumot 1872-ben nyitották meg. A szabadság és demokrácia jelképének számító szobrot 2001. szeptember 11-i merényletek után bezárták és csak 2004-ben vált újra látogathatóvá szigorú ellenőrzések után.
 


képforrás



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr752343962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2012.05.13. 00:27:30

Próbálnának csak Magyarországon 46 méteres vörösréz szobrot építeni...
süti beállítások módosítása