Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Csokoládé-dombok

2010.10.27. 09:17 Qeki

A Fülöp-szigetek egyik legkülönlegesebb természeti látványosságai a Bohol szigetén emelkedő Csokoládé-dombok. Nehéz elhinni, hogy a szinte tökéletesen egyforma dombok kialakításában nem vett részt emberi kéz.

 

Az 50 négyzetkilométeres terülten több száz kúpszerű domb sorakozik egymás mellett, amíg a szem ellát. A dombokat kemény szárú fű borítja, mely a száraz évszakban (február-május) teljesen kiszárad és csokoládé színűvé válik, innen ered a dombok neve is. Az esős évszak eljövetelével a természet újra életre kell és a dombok buja zöldben pompáznak.

 

A sziget közepén lévő fennsíkon egymás mellett sorakozó 1268 domb magassága 30 és 100 méter között változik. Keletkezésük még pontosan nem ismert, egyik elképzelés szerint tenger alatti vulkánkitörés eredményei, de valószínűbb hogy régebbi korallzátonyok maradványai, melyeket évmilliók alatt az időjárás és az erózió formált ilyenné.  


 

A sziget lakóinak persze ennél sokkal érdekesebb történeteik vannak a dombok születéséről. Egyik monda szerint két dühös óriás napokon keresztül sziklákkal dobálózott, amikor belefáradtak a küzdelembe, tisztázták problémájukat és békében elváltak. E harc nyomai a dombok, melyek a sziklákból születtek. A másik legenda szerint egy Arogo nevű óriás szerelmes lett egy halandó lányba, így elhatározta elrabolja. A lány azonban nem viszonozta az óriás érzéseit, aki belehalt bánatába, a Csokoládé-dombok pedig mint az óriás megannyi könnycseppje maradtak fent. 1988-ban a Choclate Hills-t a harmadik legnagyobb geológiai képződménynek nyilvánították, majd 2006-ban az UNESCO listájára is felkerült.


képforrás:flickr.com



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr652402292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása