Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Érdekességek a világ legnagyobb utasszállító repülőgépéről (Airbus A380)

2010.11.23. 11:46 Qeki

Az Airbus A380 vagy ismertebb nevén a "Superjumbo" jelenleg a világ legnagyobb utasszállító gépe, mely első menetrend szerinti útját Szingapúr és Sydney között tette meg 2007. október 25-én.

 

Az eredeti tervek szerint csak minimális változtatásokat kellett volna elvégezni a Superjumbokat fogadó reptereken. Azonban ma az értékesítés egyik legnagyobb problémája, hogy a reptereket (kifutópálya, guruló utak, terminál) jelentősen át kell alakítani egy-egy A380 fogadására, hatalmas méretei miatt. (lsd infografikán)





[Source: Flight Centre provider of cheap flights]

 

A gép vészelhagyásának tesztelését a való életben is tapasztalt kor- és nem eloszlásra tekintettel, 853 utassal (csak turistaosztályú ülések voltak a gépben) és 20 főnyi személyzettel hajtották végre. A csúszdák segítségével mintegy 78 másodperc alatt mindenkinek sikerült biztonságosan elhagynia a gépet. Ám a szolgálatba állított gépek ennél jóval kevesebb utast fognak vinni, így ez az idő tovább csökkenthető.

Az extrém időjárási viszonyok tesztelésére Kanadában került sor, ahol Iqaliutban -26°C -ban 50km/h-s szélben is kitűnően vizsgázott.

 


Az új óriások fedélzetén új típusú úgynevezett luxusosztályokat alakítottak ki, illetve a megrendelő légitársaságok bármilyen felszereltséggel kérhetik a gépeket.
Íme a Lufthansa:

 

az Emirates:

 

és a Singapore Airlines:


Természetesen van, akinek még ez sem elég, így volt ezzel egy közel-keleti herceg is, aki vásárolt egy A380-ast, amit a brit Design Q cég potom 300 millió fontért átalakít az elkövetkező két év során. Elkészültekor a világ legnagyobb magángépe lesz.

Nagyításért katt a képekre!

A repülő palotán a felsorolható extrák között szerepel a fedélzeti garázs, lift, törökfürdő, koncertterem. Az arab tulajdonosnak külön kívánsága volt az imádkozásra szolgáló helyiség, melyben az imaszőnyeg irányát a számítógép mindig Mekka felé állítja be.

Forrás  Nagyításért katt a képekre!

Végül nézz be az A380-as pilótafülkéjébe!

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr432467590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorantka_a_gall 2010.11.24. 08:01:47

Kissé csalóka, hogy az Airbus fogyasztását "per fő"-ben adják meg, míg a kocsiknak az egészet. "Per fő"-ben azért vernék rendesen, főleg a Prius. A Hummerről meg tudjuk, hogy többet zabál, mint egy egész teherautókonvoj. (na jó, túloztam kicsit)

Your Decor · http://www.yourdecor.hu/index.html 2013.11.23. 11:12:19

Nyáron utaztam vele, életemben először aludtam hason a repülőn :D
süti beállítások módosítása