Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A Galápagos-szigetek csodálatos élővilága

2010.11.26. 11:12 Qeki

 

Az Ecuadorhoz tatozó Galápagos-szigetek egy 13 nagyobb, 6 kisebb és 107 sziklából álló vulkanikus szigetcsoport. Galápagos talán az egyik utolsó földi paradicsom ez a sziget különleges élővilágával már Darwint is rabul ejtette.1978-ban felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Napjainkra a Galápagos-szigetek teljes területét védetté nyilvánították és megóvása érdekében a turisták számát évi 60-70 ezer főben maximalizálták.


 

A világon, egyedülálló módon a Galápagos -szigetek látogatóinak olyan hatalmas élményben lehet része, hogy együtt napozhasson a fókákkal, vagy együtt úszkálhasson, a pingvinekkel. Szinte minden állatot testközelből, természetes környezetében lehet megfigyelni, köszönhetően annak, hogy legtöbbjüket már az emberek közelsége sem zavarja. A búvárok számára a Galápagos- szigeteket övező vizek magát a mennyországot jelentik.


 

A sziget leghíresebb lakói a Galápagosi óriásteknősök vagy elefántteknősök, a leguánok különböző fajai, a Galápagosi medvefóka és nem utolsó sorban a Darwin -pintyek.
Érdekesség, hogy szárazföldi emlősfajokból mindössze kettő (denevérek, egerek) képviselteti magát, kétéltűekkel pedig egyáltalán nem találkozhatunk a szigeteken.

 

Míg a partok csapadékszegény területein a szárazságtűrő kaktuszos bozótok a jellemzők, addig a sziget belsejében 1000-2000 méteres magasságban trópusi esőerdők.

képforrás: flickr.com (Modest and Jill, ...just rachel, lauripiper, BrianMatthewLewis, TortoiseHugger)

 

Nézzétek meg Darek Sepiolo csodálatos kisfilmjét!

 

Galapagos 2010 from Darek Sepiolo on Vimeo.

 



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr722474360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása