Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

Hang Son Doong - a világ legnagyobb barlangterme

2011.01.12. 10:02 Qeki

Nemrégiben jelent meg a National Geographic-ban a vietnámi Hang Son Doong ("hegyi folyó barlang,") óriásbarlangot bemutató cikk.

SonDoongCave13.jpeg
A laoszi határ közelében  fekvő Vietnami-hegységben található ez a körülbelül 150 barlangból álló rendszer. A dzsungel mélyén fekvő barlangrendszer létezéséről már régóta tudtak, a vietnami háború idején óvóhelyként használták. Ezt követően azonban a barlang a feledés homályába veszett egészen 2009-ig, amikor is Howard és Deb Limbert angol kutatóházaspár leereszkedtek a barlangba. Ám mindössze néhány kilométer megtétele után egy hatalmas mészkőfallal találták szemben magukat, így ekkor a kutatás abbamaradt. 2010 végén egy kutatócsapattal tértek vissza, hogy teljesen feltárják a barlangrendszer ezen szakaszát, mely öt kilométer hosszú, 200 méter magas és 150 méter széles, ezzel elnyerte a világ legnagyobb barlangterme címet, megelőzve ezzel az eddigi csúcstartó malajziai Sarawak barlangot.


 

A barlang méreteiről árulkodik, hogy belsejében egy negyven emeletnyi magas New York-i felhőkarcoló is elférne. Az eddig feltáratlan barlangrendszer saját folyóval és dzsungellel is rendelkezik. Egy rossz hír a turistáknak, hogy a barlang bejárása technikailag nagyon nehéz, így csak képzett barlangászok juthatnak le, emellett pedig a környék még mindig tele van taposóaknákkal.





A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr302578284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiszkosFreddy 2014.01.12. 15:22:45

Pedig már kezdtem csomagolni az induláshoz...
süti beállítások módosítása