Related Posts with Thumbnails

Friss topikok

A rendíthetetlen Eiffel-torony

2011.01.14. 09:31 Qeki

A franciák által "öreg hölgynek" becézett Eiffel-torony nemrégiben igen szélsőséges időjárási viszontagságoknak lett kitéve, persze csak virtuálisan. Az 1889. évi Párizsi Világkiállításra elkészült tornyot mindössze 20 évre tervezték, akkoriban még sokan azt sem gondolták, hogy valaha egyáltalán állni fog.


 

Gustave Eiffel tornya azonban nem csak a történelem viharait vészelte át, hanem a legmodernebb szimulációs tesztek szerint is kikezdhetetlen.


A világ legnagyobb, 18 ezer darabból álló vasépítményét, az Eiffel-tornyot a Technical Centre for Mechanical Industries (CETIM) szakemberei vizsgálták. A számítógépes szimuláció során az "öreg hölgyet" megtámadta hurrikán erejű szél, vastag hótakaró, rendkívül szélsőséges hőmérsékleti viszonyok, de egyetlen alkalommal sem lett baja.
A modern számítógépes szimulációkat olyan épületek tervezésénél is használták , mint a Kuala Lumpur-i Petronas-torony vagy éppen a dubaji Burdzs Kalifa-torony. Az Eiffel-torony vizsgálata azonban kihívást jelentett a szakemberek számára, mert az építéskor használt vas és szegecsek másként viselkednek, mint a mostanában használt építőanyagok.
A vizsgálat során az is kiderült, hogy a torony 13 centimétert zsugorodott.

A vizsgálat tehát bebizonyította, hogy a jövőben várható éghajlati jelenségek ellenére,  az Eiffel-torony még évszázadokig uralja Párizs látképét.



A bejegyzés trackback címe:

https://vilagutazo.blog.hu/api/trackback/id/tr982582764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása